Proiect de Lege privind Cinematografia, elaborat de CNC - comentariu
A expirat termenul de depunere, 28 septembrie 2018, a propunerilor pentru completarea Proiectului de Lege privind Cinematografia, inițiat de Centrul Național al Cinematografiei. Până la acea dată, nu a fost dat publicității calendarul de desfășurare al acțiunii, și nici despre „echipa de lucru” nu se știe nimic. Pe 9 octombrie a început să circule o „invitația” la o „dezbatere publică” organizată în cadrul „Les Films de Cannes a Bucarest”, în data de 23 octombrie 2018, la Cinemateca UNION din București, ora 10:30.
Invitația avea ca termen limită de comunicare a participării la dezbatere 18 octombrie, la adresa <
[email protected]>, dar nu apare și pe site CNC, și nu a fost transmisă tuturor celor care au trimis propuneri la CNC, pentru a le da posibilitatea să și le susțină. Ba mai mult, pe 12 octombrie, „lista vorbitorilor” era deja închisă.
După cum pare, „dezbaterea” a fost adăugată în ultimul moment la o acțiune care avea deja ca subiect legislația europeană în domeniul cinematografiei.
A mai fost o astfel de inițiativă, a Ministrului Culturii de atunci, dna Corina Șuteu, în 2016, inițiativă care nu a trecut de Parlament. Acum se pare că ar avea cam același conținut și, mă tem, aceeași soartă, pentru că ai noștri guvernanți au cam ajuns la fundul sacului cu bani, iar pe Opoziție nu ne putem baza. Minunea s-ar putea întâmpla numai dacă, în Proiect, pe lângă solicitarea de noi surse de finanțare, ar fi incluse și criterii de performanță, adică filme cât mai multe și cât mai bune, nu numai premii internaționale, de care beneficiază mai mult realizatorii, și mai puțin visteria CNC.
În „motivarea” elaborării unei noi legi,
http://cnc.gov.ro/?p=54053 , sunt invocate „succesele” filmului românesc, cu referire la premii, nu la numărul de spectatori sau la încasări, fără o analiză profundă a eșecurilor, adică filme care nu au ajuns în cinematografe, sau au avut doar câteva mii de spectatori.
Alt „motiv” al elaborării unei noi legi este „alinierea la normativele comunitare și respectarea tratatelor și acordurilor internaționale”, fără să rezulte cam care sunt acestea.
Un punct forte este renunțarea la „creditul direct rambursabil” și trecerea la „sprijinul financiar nerambursabil”, ceea ce nu ar fi rău, ținând că și producătorul pune o bună parte din bani, dar ar fi eficient dacă ar intra în producție numai scenarii cu adevărat valoroase. Altfel, pare utilizarea unui buget fără a da socoteală de rezultate.
În momentul de față, partea de contribuție a producătorului constă mai mult în „infrastructură și logistică”, precum și sponsorizări directe, iar CNC participă cu bani din fondul cinematografic, sub formă de împrumut, potențial rambursabil din încasări. Cum filmele românești nu au încasări, producătorii nu pot rambursa împrumutul, iar filmele intră în patrimoniul CNC, care nu are cum să le valorifice, fiind lipsite de interes pentru public. Astfel, CNC se încarcă cu „eșecuri”.
Prin propunerea din noul Proiect de lege, împrumutul nemaifiind rambursabil, dispare orice responsabilitate a CNC, deci nu va mai fi interesat de o selecție riguroasă a scenariilor, sau proiectelor cinematografice.
Culmea o atinge „desecretizarea etapei de evaluare a scenariului”, adică scenariul să poarte numele autorului. Astfel, nu mai contează conținutul scenariului, ci doar numele scenaristului. Ba mai mult, în Proiect se prevede „comasarea” evaluării scenariului cu cea a regizorului, încât nu se va mai ști cât valorează scenariul. Consecința pare să fie finanțarea din bani publici a unui grup restrâns de cineaști.
„Clarificarea și diferențierea atribuțiilor membrilor comisiilor de evaluare” ar fi de vis, numai că acestea nu se regăsesc concret în Proiect. De exemplu, se menționează că membrii pot fi numai cineaștii, nu și sociologi, psihologi sau specialiști în marketing. Un scenograf din comisie trebuie să se pronunțe atât asupra „dialogurilor” din scenariu, cât și asupra „dramaturgiei” și „impactului la public”.
„Introducerea secțiunilor de microbuget și coproducții minoritare” ar fi benefică dacă ar exista o selecție riguroasă a scenariilor. Altfel pare unul din tertipurile de a mai obține bani fără obligații de decontare.
„Filmul dificil” pare să fie definit ca având preconizat un succes redus la public, adică lipsit de interes.
„Dezvoltarea de proiect” presupune finanțarea unui scenariu incipient, cu singura condiție să participe, după finalizare, la concursul de proiecte cinematografice organizat de CNC, fără obligația de a fi și câștigător.
Acestea, în condițiile în care CNC nu este interesat în promovarea scenariilor deja scrise. Scenariștii independenți au ajuns să își publice scenariile în volum, pentru că nu pot participa la concursurile de „proiecte cinematografice” de la CNC, unde se prezintă la pachet producător + regizor + scenariu, iar regizorii și producătorii nu organizează selecții de scenarii, pentru că le au pe ale lor.
Propunerile făcute de echipa CNC în Proiectul de lege nu sunt argumentate public, și nu se regăsesc propunerile scenariștilor făcute în 2016, care sunt și acum pe Forum Cinemagia, ca de exemplu:
1.Mărirea bazei de selecție a scenariilor cinematografice prin depunerea scenariilor de către scenariști direct la comisie pentru evaluare şi ierarhizarea valorică, apoi constituirea „proiectelor cinematografice”, în vederea distribuirii fondului cinematografic în ordine descrescătoare a punctajului.
2. Evaluarea regizorului și producătorului cu pondere pe potențialul de realizare al filmului din concurs, nu pe realizările anterioare.
3.Criterii clare și detaliate de evaluare a scenariilor.
4.Comisie permanentă de evaluare cu membri atestați pentru fiecare criteriu, nu numai cineaști, ci și sociologi, psihologi, specialiști în marketing.
Nici actualele propuneri venite la CNC nu sunt publice, ceea ce denotă o lipsă de transparență a procedurii de elaborare a Proiectului și nu permite punerea de acord a celor interesați, înainte de dezbaterea publică.
Fără o strategie mai elaborată, noul Proiect de lege privind Cinematografia nu are șanse de promovare în Parlament, dar va rămâne, probabil, ca justificare din partea echipei CNC că a încercat.