View Single Post
Old 22 May 2018, 14:22   #13
Cretzulynne
Guru

Cretzulynne

Originally Posted by klute:
Crețuline, draga moșului, eram pe punctul să-ți pun o întrebare serioasă, dar io, fiind deja cu un picior în lumea zmeilor, îmi permit să-ți pun una neserioasă. Prin urmare, nu de ce scrie scriitorul, că asta e ca și cum l-ai întreba de ce se pișă cînd îi vine, sau de ce respiră cînd n-are aer (cu precizarea că scriitorul adevărat respiră ca tot leatul, dar pe pagina albă nu se pișă la îngălbenire cu orice preț; spre deosebire de cei care, dacă varsă și ei o lacrimă, au impresia ca sînt autori). Nu, întrebarea mea e cu totul alta: de ce se simte cineva îndemnat ca, la un moment dat, să facă public un act atît de intim precum scrisul, și care n-are nici o legătură cu gura lumii. Adică, dacă ne trezim dimineața și mergem la baie (eu unul o fac, recunosc) trebuie să se și vadă?

Ia să vedem, dragul babei, întrebarea aia serioasă și populară!
De ce scriu eu ?
Când am o idee, îmi place s-o aștern. Din curiozitate. Pentru viitorul eu, s-o satisfac și s-o vindec de curiozitatea nestăpânită de a ști cum am fost în trecut. (da, sunt o fire foarte curioasă! )
Deși ne petrecem 3 treimi din viață pe cuvinte, și chiar știind-o, tot nu mă pot abține să nu scriu, chiar dacă știu că nu rămâne nimic. Și îmi zic "Ai scris tu asta ?" ori "Din ciocnirile alea sinaptice ți-a ieșit așa ceva ?" Încep să zâmbesc de mine.
E chiar terapeutic. Fiindcă noi, oamenii, aceia care suntem astfel, suntem lacuri de acumulare care, dacă nu mai dăm câteodată câteva volume de materie prin baraj, am da pe afară.

Să vedem și de întrebarea ta - de ce publică omul ?
Păi, nu pot spune pentru alții, așa că voi spune doar de ce am publicat eu. P-asta am explicat-o deja la momentul respectiv.

Originally Posted by Cretzulynne:
Deși la prima vedere ar putea părea o prostie, voi face un gest pentru a încuraja pe oricine mă citește să scrie oricând simte nevoia și îi rog să nu se mai gândească la "talent literar", "cunoștințe", "corect din punct de vedere poetic", "calitate", "bun", "excelent" și alte apelative ce au menirea de a descuraja pe oricine dorește a pune pixul pe hârtie, dar este intimidat de capodoperele literare pe care le-a citit.
Fiți loiali dorinței voastre de a scrie, experimentați, fiți consecvenți și vă garantez că cu timpul veți ajunge să citiți ceea ce doriți a citi, fiind create de voi înșivă!

Totuși, bănuiesc că unii o fac pentru că vor să împărtășească, alții vor foloase materiale (cazuri rare, dar există), alții din alte motive. Tre' făcut un studiu.
Scenariștii sunt scriitori ? Dacă da, să nu uităm de toți oportuniștii americani...

Mai rămâne doar întrebarea mea. De ce scrie Mirodoni ?

Intensitatea universului în care trăiesc se traduce prin viața cu specia mea și-mi recunosc limitele când conștientizez granițele Universului.

Viață = timp = distanță = viteză = Univers = Poveste = cinematografie.
Cretzulynne is offline   Reply With Quote sendpm.gif