Thread: Ştiinţa
View Single Post
Old 18 Oct 2017, 16:10   #33
White1
Guru

White1

Nu mă gândeam la ce are de spus propriu zis Dickinson ci doar că printr-o coincidenţă fericită versurile ultimei strofe reflectă destul de fidel principalele etape din dezvoltarea mecanicii cuantice, ba chiar şi în ordinea potrivită (the quantum revolution începe când "a plank in reason broke" şi se termină cu "finished knowing then"...într-un sens). O sa fie mai clar când o să încep sa postez, am început sa scriu dar e mai greu decât mă aşteptam, sunt mai prost decât credeam 8-| Ăsta a fost unul din motivele din spatele threadului oricum, să imi demonstrez că atunci când încerc sa explic ceva ce aveam senzaţia că am înţeles se dovedeşte că de fapt nu prea am idee despre ce e vorba.

Referitor la linkurile pe care le-ai pus: la a) aia e o atitudine defetistă care nu prea e de folos nimănui chiar dacă ar fi adevarată. Pare destul de logic că creierul uman are limitările lui dar încă nu ştim care sunt alea şi deocamdată nu cred că o evaluare cantitativă (dacă e posibilă) ar fi foarte semnificativă. Sunt artişti, filosofi, oameni de ştiinţă şi mistici care au intuiţii uimitoare (Arthur Koestler chiar aşa le numeşte, "scurtcircuite mistice")care duc la salturi importante in dezvoltarea civilizaţiilor şi nu cred ca o sa fie cineva pregătit chiar in momentul potrivit ca să măsoare activitatea neuronală or whatever a persoanei care e destul de norocoasă să experimenteze aşa ceva.
La b) nu mi se pare deloc că rezultatele studiului sunt "cu adevărat surprinzătoare". E foarte posibil că înclinaţiile spre explicaţiile religioase (deşi in articol e vorba de teleologie, nu de teologie...sunt noţiuni diferite şi care pot fi tratate separat, titlul articolului e puţin înşelător) să fie "scrise" în gene caz în care nu e surprinzător că anii de educaţie în spiritul ştiinţific nu reuşesc să le înabuşe întru totul. Nici la scări mai mari de timp nu o să reuşească cultura ştiinţifică "to override the gene programing (unless we start fucking with our genes). Transmiterea de informaţii e mereu dinspre ADN înspre proteine şi niciodată invers.

Last edited by White1 : 18 Oct 2017 at 16:15.
White1 is offline   Reply With Quote sendpm.gif