Thread: Octav
View Single Post
Old 07 Oct 2017, 22:41   #2
Cretzulynne
Guru
 
Cretzulynne
 
Join Date: Sep 2009
Location: În Universul nr.1
Posts: 1,880
Originally Posted by ilustra.films:
Iar filmul "Octav" forbeste despre "frumosul copilariei", de la sine un subiect frumos. Putea sa vorbeasca despre "frumosul prieteniei" (vezi 432) si tot frumos era doar ca altfel spus, conform perioadei de atunci. Este improtant sa incercam macar sa facem distinctie intre un film care vorbeste despre un frumos, al unui moment care de la sine e colorat, pur si un film care vorbeste despre un alt frumos, mai sumbru, mai gri, daca vreti!"

Cred ca acum, mai mult ca niciodata, e important sa ii ajutam pe oameni sa inteleaga diferenta.

Uitam mereu de estetica uratului, invatata cu ajutorul Florilor de mugicai argheziene, ori Florile raului baudelairene...

"E un miraculos privilegiu al artei ca oribilul, artistic exprimat, devine frumusete si ca durerea ritmata si cadentata umple spiritul cu o bucurie linistita." de Charles Baudelaire

"Poetul Florilor raului l-a impresionat prin razvratirea impotriva cerintelor esteticii clasice. Precursor al unei estetici a uratului, sincer pana la brutalitate, satanic si amar, el gasea in contemplarea raului, a mizeriei, impulsuri catre puritatea pierduta.
Tudor Arghezi a studiat indelung scrierile lui Baudelaire si a intrebuintat pana la ultima poezie uneltele de lucru ale artistului.
La Baudelaire se observa o imbogatire a mijloacelor poetice cu imagini neangaduite pana atunci in lirica, asa cum se intampla intr-o oarecare masura si la Macedonski. Dar, aceste imagini ale uratului au o arie limitata: aparitia cadavrului, a locului de perditie, a scenei orgiace.
La Arghezi, asemenea imagini au o sfera larga si apar intr-o factura cu totul inedita, incepand cu ciorchinele de negi din Testament, continuand cu stihurile panfletare din Blesteme si Psalmi si ajungand la un microcosmos baroc, cum este viziunea germinatiei enorme a cartofilor leturzi din Har. Interesul lui Tudor Arghezi pentru uratul din viata devine o atitudine estetica, intalnita si la Dostoievski in amintiri din Casa mortilor, la Tolstoi in invierea, la Gorlsi in Azilul de noapte."


http://www.calificativ.ro/ESTETICA_U...ZI-a10112.html
__________________
Cinematografia însăși e doar un roman gigantic scris din foarte multe unghiuri și citirea lui durează doar o secundă în viața Universului.

Intensitatea universului în care trăiesc se traduce prin viața cu specia mea și-mi recunosc limitele când conștientizez granițele Universului.

Viață = timp = distanță = viteză = Univers = Poveste = cinematografie.
Cretzulynne is offline   Reply With Quote sendpm.gif