ma bucur ca "intr-un fel", ti-a placut acest film rvn. Ai gasit multe defecte pe care eu nu le-am identificat ca atare si cu care, sincer, nu sunt deacord.
Eu nu am scris nimic de zapada si iarna pentru ca ma lungeam la infinit. Sunt atatea de spus incat as fi speriat cu dimensiunile review-ului daca punctam tot ce aveam in minte.
In schimb am pus o imagine sugestiva si care are acea melodicitate a ghietii asa cum se aude ea in film... Plus ca am vorbit de filmarea in alb negru care este un must in cazul de fata si datorita anotimpului pe care il surprinde.
Dar nu este siberian... actiunea se petrece in Belarus din cate tin eu minte. Tot aia... Mult frig.
Ca nu e un film despre razboi... dpmdv este aiurea sa discut. Chiar TCM-ul il cataloga drept unul dintre cele mai mari filme cu aceasta tematica. Pe aceeasi logica nici Schindler's List nu are nimic de-a face cu tema. Nici La vita e Bella. Daca ai vazut Come and See, atunci ce spui despre ala? Si ala are titulatura de Cel Mai Bun in materie. E adevarat ca la inceput are acea secventa din padure in care cad bombe, dar de acolo inainte... nimic. Si tot aici ce mai spui de manipulare? Este palpabila este opaca, intr-atat de fortata e. Si totusi, filmul este vazut cum iti spuneam.
Plus ca in cazul de fata ai un inceput in forta. O fuga sub ploaia de gloante... Oameni care cad secerati, foc de acoperire, tot tacamul. Si o alta scena, cea a ranirii lui Sotnikov in care gloantele zboara pe deasupra camerei. Un vajait morbid, o senzatie de groaza extraordinar obtinuta doar prin aceste suieraturi. Daca nici asta nu e razboi.... atunci care? Tancuri, avioane, submarine... nu e nevoie sa apara. Actiunea se petrece intr-un sat uitat de lume...
Legat de manipulare... e cam fortata acea rupere din context ..... Erau doua elemente de care trebuia sa se tina cont in judecarea acelei scene. 1. era credinta in directia politica a tarii, una extrem de puternica in randul populatiei, sa ne aducem doar aminte cum a luat nastere aceasta miscarea si ce aport a avut ea in randul populatiei, sustinere care a salvat rusia de la pieire; si 2. era acea incercare de a-l determina pe calau, prin inducerea unei stari de ura si nervi, sa il socoteasca singur vinovat doar pe Sotnikov.
Last edited by alali : 12 May 2016 at 20:28.
|