Wow! ai dus mult mai departe paralela intre acele insecte si situatia de captivitate a lui Jumpei, ajungand la ritualuri de imperechere. Marturisesc ca e interesanta abordarea si e o latura ce se poate dezvolta. Nu m-am gandit la ea in felul acesta, dar... nici acum nu e prea tarziu.
Cat priveste "gasirea apartenentei", asta e clara si in film cat si in carte. Iar precizarile din final cand Jumpei este dat disparut dupa 7 ani arata fara niciun dubiu ca desi acum scara ramasese la dispozitia lui in permanenta, el a nu a folosit-o pentru a parasi casa, satul, dunele, ci a ramas sa isi continue misiunea kafkiana de sisif. Cel putin pentru mine, dar si alte surse pe care le-am parcurs, acest lucru este un dat.
Legat de mreje si seductie, tot nu sunt convins. Dupa ce ti-am parcurs chiar de doua ori postarea si incercand pe cat imi e ingaduit sa tin cont de faptul ca o femeie vede mult mai atent detalii de acest gen, tot nu gasesc in film referinte irefutabile care sa imi dovedeascca o astfel de uneltire din partea proprietarei pe care am numit-o in lipsa de altceva "Femeia".
E adevarat ca si ea doreste in felul ei aceasta unire, atat fizica cat si casnica, care sa dureze in timp, cu Jumpei. I-o marturiseste inca din prima clipa cand e ferm convinsa ca el va ramane pentru totdeauna. De aceea nu cred si nu simt ca Femeia mai gandeste ca e nevoie sa vrajeasca. E adevarat ca i se ofera si se ofera sa il slujeasca intocmai ca pe un sot. (chestia cu spalatul). Sincer, si cultura asta asiatica ne poate juca feste. Si spun asta din cauza faptului ca nu vad nicio clipa uluiala pe chipul barbatului. El accepta aceste lucruri ca si cand ar fi normale. Acum sincer, sa patesti asa ceva si sa vina cineva oferindu-se sa te spele si sa iti plimbe buretele pe copase, picioare, etc..., cam ce face ai pune? Insa Jumpei o ia ca pe o normalitate. Iar asta m-a surprins.
Dar din toat ce se intampla, din felul in care e tratata si accepta asta in propria casa, din faptul ca plange in prima dimineata cand goala fiind, Jumpei o atinge ca sa o instiinteze ca vrea sa plece, din aceasta lipsa de suprindere a barbatului la aceste comportamente cu tenta erotica, se vede ca si ea este o unealta a satenilor. Sau poate asa e traditia in sat. Si locuitorii care locuiesc benevol acolo isi asuma si o astfel de "petire" mai salbatica.
Revenind la insecte, acum mi-ai dat un pic lucrurile peste cap. La inceput, in afara asemanarii intre starea de prizonier si captivitatea insectelor pe care le prindea, am vazut aceasta ocupatie-pasiune care l-a adus pe Jumpei acolo, mai mult ca un pretext de introducere, de plauzabilitate a continuarii povestii si nimic mai mult. Acum insa, o sa incerc sa revad filmul si din aceasta perspectiva sa vad ce rasare.
Last edited by alali : 02 Mar 2016 at 18:48.
|