Slumdog Millionaire (2008)
S-a nascut o adevarata polemica in jurul celor 8 premii Oscar castigate si a celor 2 nominalizari stranse de acest film in total. Nu stiu daca este indreptatitul castigator a cam tuturor categoriilor la care a participat in acel an. Astfel de aprecieri tin de gusturi, de perceptie, etc.
Ceea ce stiu este ca aceasta combinatie de regie, Boyle - Tandan, este una pe cat de surprinzatoare la o prima aruncatura de ochi, pe atat de geniala si de succes cum ulterior s-a si dovedit. Cei doi practic se completeaza reciproc. Daca Tandan a venit cu regia tipica Bollywood-ului, cu zugravirea acelei lumi ianccesibila majoritatii dintre noi, Boyle i-a dat acel ingredient de succes de box-office si deci de public. Ceea ce mi-a placut este ca respecta cam toate rigorile unei productii indiene, cu geniala gaselnita, si aici tind sa ii dau credit lui Boyle, ca in locul acelor scenete dansante, tipice Bombey-ului, se introduce jocul tv, (partea din fata camerelor de filmare dar si "distractia" din culise).
Ca si joc actoricesc, tinand cont ca protagonistul este un tanar de 17 ani, ce pana atunci cochetase doar cu actoria, avand prezente sporadice intr-un serial cu si despre tineri, nu vreau sa-mi dau cu parerea. De fapt, filmul fiind atat de alert si de fragmentat, toata atentia iti este acaparata de poveste, iar actorii, chiar daca or fi facand poate mici erori, trec in plan secund, daca ma pot exprima asa, cu tot cu interpretarea lor. Concentrarea privitorului este pe ceea ce se va mai intampla, pe cum se va dezlega aceasta poveste, ba chiar si pe locatiile de filmare care te izbesc dpdv al vizualului in zonele cele mai sensibile. Asa ca, actorii, pe langa ca te calauzesc in povestea si in lumea aceasta ciudata, nu prea iti mai dau timp sa ii si analizezi. Totul este prea de savurat si nou, curios de nou chiar, incat o te lasi purtat de val fara sa fii capabil sa te impotrivesti in vreun fel. Tot labirintul de amintiri sau revenirile bruste in actualitate iti consuma toata puterea de concentrare si te forteaza chiar sa iti si imaginezi posibile scenarii pentru diferitele finaluri pe care incerci fara sa vrei sa le intuiesti.
Per total, un film placut, bun spre foarte bun, unul dintre cele mai rasunatoare sucese de box-office ever; 150 milioane $ cu doar 15 milioane investite si care merita
un 8,20 fara nici o retinere. Recomand oricui vrea sa petreaca o seara placuta in compania unui film captivant!