View Single Post
Old 05 Apr 2015, 22:15   #110
alali
Guru

alali

Excelent! sau cum intreaga cinematografie romaneasca poate sa-si ia notite.

Låt den rätte komma in (2008)

O alta poveste cu vampiri! Cam asa imi rasuna in minte acest titlu, atunci cand m-am decis sa-l vizionez. Iar filmele cu vampiri sunt atat de plictisitoare, de previzibile de puerile, incat am inceput sa evit acest tip de filme asa-zise apartinatoare ale genului horror. Horror doar cu numele, ca de suspans si tensiune nici nu poate fi vorba.

Dar la acest film ... surpriza totala! Inca dintru inceput, fiind o productie "de cartier" as putea spune, adica lipsindu-i tipicul productiilor americane, (pelicula... este totusi suedeza), asadar, inca de la inceput, mi-a fost rasturnat tot sistemul de valori, sistem pe care mi-l construisem singur, in ceea ce priveste acest gen de filme cu si despre vampiri si pe care l-am prezentat mai sus.
Pe masura ce povestea evolueaza, experienta vizionarii este din ce in ce mai placuta si mai surprinzatoare. Daca la inceput te ia pe nepregatite si esti un pic naucit de acest fel de a nara, total atipic noua, raportat la tot ce am vazut pana acum, la final nu poti fi decat multumit ca ai avut parte de ceea ce probabil a fost una din cele mai placute experiente cinematografice ale ultimul timp.
Total nou ca si concept, total nou ca si abordare, filmul este un exemplu pentru industriile cinematografice europene si nu numai; tuturor tarilor care investesc bani de la bugete in realizarea de filme. Fara efecte speciale costisitoare, sau mai bine zis fara efecte speciale deloc, diferenta o face povestea, adica scenariul. Filmat in locatii... banale, (de cartier), cu un buget de doar 4 mil $, filmul si-a triplat banii.
Un exemplu in ideea că a realiza ceva deosebit si de a place publicului nu sunt doua notiuni incompatibile. Nu orice e bun trebuie sa fie si inaccesibil publicului asa cum gresit ni se induce impresia de catre invechita breasla cinematografica romaneasca, (aici ma refer la intreaga casta ce s-a aciuat in aproape toata industria cinematografica romaneasca).
Aaaa! Si a si intrat pe lista scurta la BAFTA, reusind mai apoi sa aiba recunoastere si peste ocean, ceea ce nu e putin lucru; Parerea mea!
Un film surprinzator, foarte bun si sincer din punct de vedere al interpretarii si de ce nu, chiar al legaturii ce se creaza intre cele doua personaje-copii. Nota 8,46! Il foarte recomand!

Last edited by alali : 08 Mar 2016 at 03:21.
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif