View Single Post
Old 19 Mar 2015, 11:27   #4
alali
Guru
 
alali
 
Join Date: May 2011
Posts: 871
Originally Posted by c.ghevara:
Mirodoni, filmele româneşti nu se fac pentru spectatori, şi dacă nu sunt pentru ei, n-au motiv să meargă la ele. De ce nu se fac pentru spectatori? Simplu - pentru că producţia de film nu are nicio legătură cu banii spectatorilor. Filmele se fac din banii statului, iar dacă ele câştigă şi niscaiva premii pe la festivaluri, există şi scuza că banii ar fi fost cheltuiţi cu un rost.
Mirodoni, nu ai inteles sensul postarii lui Ghevara. Cand s-a referit la "nu depind de banii spectatorilor" parerea mea e ca a vrut sa spuna ca nu sunt obligati sa si aiba incasari. Chiar deloc. Pe regizor nu il intereseaza daca are 3000 spectatori sau daca sare 100.000. Efectiv nu este scopul lui. Filmul este platit, nu i se pune nicio conditie, nimic. Iar asta, parerea mea e ca dauneaza serios filmului romanesc in genere. E ok sa faci filme care sa socheze in afara. Despre mizeria de aici, despre revolutie, filme satirice, filme istorice, dar mai trebuie si sa te orientezi spre public.
Sa fim seriosi acum, 4,3,2 a lui Mungiu nu e vreo capodopera de film. Nu va ramane in istoria cinematografiei mondiale. Doar a bulversat juriul si publicul din afara. Atat! Dar asta nu i-o poti servi si publicului roman. Ei stiu, au vazut si au trait pe propria piele astea. Cat timp nu ai si o poveste solida in spate si un mesaj, pentru ca mesajul filmelor romanesti este inexistent, deci, atata timp cat iti lipsesc elementele esentiale, sa nu te astepti sa fii aclamat la scena deschisa.
Iar discursul cu " de ce nu merge lumea la film?" nu mai tine! Intrebarea corecta este de ce nu merge lumea la filmele romanesti? Raspuns: Pentru ca sunt proaste, greu de digerat, triviale si pe aceleasi subiecte pana la saturatie (cu mici, mici exceptii).
Gandeste-te daca filmul era facut de companii de productie! Cum ar fi evoluat lucrurile? Nicio firma privata nu ingroapa bani. Ar fi cautat in primul rand o poveste cu priza la public, apoi un regizor care sa stie sa creeze emulatie in jurul subiectului, campanii de promovare, etc.
Dar asa? Cat timp banul e de la stat... sa facem filme ca sa nu stam.
Banii de la CNC ar trebui sa se ofere exclusiv proiectelor facultatilor de teatru si film. Nicidecum cheta nationala ca sa produca 1-2 regizori cate un film. Lasa aia sa caute parteneri, surse de finantare. Si atunci, nu o sa mai apara filme care sa stranga sub 3000 de spectatori, ca acei regizori nu ar mai prinde un al doilea proiect la care sa lucreze . Decat daca ii da tata de acasa. Altfel nu!
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif