View Single Post
Old 14 Mar 2015, 23:52   #89
alali
Guru
 
alali
 
Join Date: May 2011
Posts: 871
Revolta (de)generatiei X...

The Chumscrubber (2005)

...sau cum prea mult bine strica. Cam asa s-ar putea rezuma acest film. Avandu-si redacinile in viciile clasei de mijloc americane, filmul este o satira in care se zugravesc tipologii mai degraba, decat personaje. Si avem cam tot ce este rau sau degenerat in societatea timpurilor noastre, (cu predilectie cea americana). Pornind de la adulti, avem cam toate genurile de defecte transformate in personaje: nimfomana sau curva pe romaneste, workaholic-ul sau omul obsedat de cariera, pampalaul sau dominatul care clacheaza, mama neglijenta care isi neglijeaza copilul, nebuna care si-a pierdut mintile dupa o trauma ca cea a pierderii odraslei, ratatul care nu poate renunta la femeia ce l-a scos din viata ei, etc. si terminand cu adolescentii care sunt si ei intruchipari ale unui singur defect: gamer-ul, batausul, tantalaul, drogatul, infractorul, ahtiata dupa popularitate, etc.
Filmul leaga toate astea printr-o actiune oarecum cursiva si destul de interesant construita, dar e greu de digerat tocmai datorita acestei increngaturi de nebuni pusi laolalta. Ai impresia ca e orasul damblagiilor si ca tocmai faci o incursiune in "tara lui papura voda", unde primar e "pazvante chioru' ".
Legat de titlul original, pentru ca cel romanesc e... scos din burta, (asta ca sa continuam cu cimiliturile autohtone), ziceam de titlu, s-ar fi vrut unul care sa creeze un adevarat fenomen. O constructie ... ciudata, o alaturare... cam ca si personajele, intre doua cuvinte ce nu ar trebui niciodata alaturate, cel putin intr-o gandire normala: prieten si curatitor (cu sensul de epurator). Un joc de cuvinte cam fara cap ca si personajul Chumscrubber.
Per total un film ce s-ar fi dorit ori o imagine simbolica a noii societati ori s-ar fi dorit foarte prost pentru a deveni cult. Din pacate nu i-a iesit nici una nici alta. Un fiasco total. Iar Ralph Fiennes, vai... Ralph Fiennes in acest film... vaaai!
Nota 6,19!
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif