View Single Post
Old 15 Feb 2015, 21:40   #89
alali
Guru

alali

Da rvn, stiu ce vrei sa spui. Cele americane au aceasta tenta melodramatica, care chiar daca este normala, omniprezenta in cotidianul acestor tari ce sunt sub limita subzeistentei, filmele mentionate marjeaza doar pe acest aspect. Ele doresc ca mesajul lor sa frapeze si imaginile surprinse sa demoleze psihic privitorul. De regula mai adauga si o poveste umana, sentimentala, care in mod cert sfarseste tragic din cauza celorlalti (a strainilor ce se amesteca in treburile interne, un fel de invadatori), sau din cauza saraciei; totul este facut doar pentru a intari acasta idee a fatalismului oamenilor acestor tari. Ei sunt damnati inca de la nastere sa sfarseasca astfel.

Filmul Un homme qui crie, regret mult ca nu l-am vazut. Cred ca a fost o ocazie unica sa vad un astfel de film cu subtitrare in limba romana, o subtitrare profesionista. Am incercat sa il caut chiar si pe aici, dar nu exista decat varianta araba-franceza. Regret mult, dar poate o reluare... cine stie?! Daca auzi ceva, un pm, o postare in topicul Filme la tv, orice.

Cat priveste The Constant Gardener, cred ca e unul dintre filmele cele mai putin teatrale in domeniu. Are imagini si scene ... terifiante, dar are si oameni. E adevarat ca nu intra aproape deloc in viata respectivului popor, dar macar nu pare atat de special facut pentru a sidera audienta. Are si o astfel de doza, dar... si o echidistanta.... E oarecum digerabil.

Ps. Chiar am parcurs lista de filme de la TVR2. Parerea mea e ca e cea mai buna lista de filme de tv dintre tot ce exista la ora actuala. Foarte multe filme importante de pretutindeni din lume, chiar si romanesti mai "uitate". Pacat ca nu au o mediatizare mai mare.

Ps2. apropo, ai vazut El jardinero fiel?
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif