View Single Post
Old 12 Feb 2015, 01:28   #84
alali
Guru

alali

Un film obligatoriu in filmoteca oricui Movie-Lover.

The Constant Gardener (2005)

Da!; am pus ca titlu ca e o piesa esentiala in orice filmoteca. Dar, pentru ca in orice este si un dar, atentie la varsta la care il veti vedea. Nu cred ca e recomandat celor mai "firavi" de 23-25 de ani. E un film greu de inteles ca profunzime, greu de digerat ca deznodamant si un demolator de idealuri, de naivitati. Iar aceste naivitati si visuri sunt obligatorii pana la o anumita varsta; cel putin.
Drama si mai ales nesiguranta personajului principal, o indoiala atat de amara, paleste in momentul in care filmul capata anvergura continentala. Oameni sacrificati ca "civilizatia" sa prospere, convingeri ucise pentru sume, hai sa nu spunem derizorii, dar oricum mai mici decat multe alte ilegalitati ce se desfasoara pe orice meleaguri (n.e. a se vedea numai ultimele potlogarii din tara noastra: miliarde in sosele, dosarul Microsoft, EADS, etc).
Modul de filmare, acele scene ce se incheie cu o supraexpunere la lumina, chiar daca nu sunt o descoperire marca Meirelles, ele creaza atmosfera. Automat esti acaparat de ultimele pesonaje ce raman in cadru pe acel fond alb. Si asta pentru ca esti sigur ca: ceva se va petrece, cineva dispare, cineva e pesonajul cheie, declansator de poveste. Am vazut multi deranjati de acest mod "siropos" de a filma, dar pe mine aceasta metoda m-a focusat si capacitat. Frumos efect!
Despre actori, numai de bine. Sunt perfecti, interpreteaza de nota 10. Fiennes este acel actor foarte greu de indragit, dar care macar nu creaza antipatii. Este un personaj care te lasa sa patrunzi povestea fara a te influenta in vreun fel in afara interpretarii efective. De partea cealalta a baricadei avem o Rachel Weisz mirobolanta. Si la propriu si la figurat. Nu stiu daca e cea mai buna prestatie a anului, nu am vazut cine sunt celelalte nominalizate, nici nu stiu daca le-am vazut filmele, dar aici, Rachel e perfecta. E gravida, e sotie, e femeie de cariera. Totul perfect de plauzibil, totul autentic.
Revenind la film in general, am avut ghinionul sa parcurg un comentariu de pe metacritic.com in care filmul era acuzat de propagandism. Ba mai mult, ni se cere luciditate si judecata corecta in cazul industriei farmaceutice si mai ales sa recunoastem ca, pentru a face bine, aceasta industrie este obligata sa isi faca testele pe populatii din lumea a 3-a si ca, daca uneori fac rau, de multe ori fac si bine. Mare e gradina! Iar libertatea de exprimare trebuie ingradita obligatoriu!

Concluzionand, The Constant Gardener este un film ce pleaca de la un plan personal si creste gradual pana la o urzeala intercontinentala. Cu scene impresionante, cu o durere la limita umanului, cu o dragoste frumoasa si cu o intriga extrem de bine elaborata. Un film de nota 8,45! Obligatoriu de vizionat si mai ales obligatoriu de revizionat.

Last edited by alali : 13 Feb 2015 at 00:15.
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif