View Single Post
Old 18 Dec 2014, 00:28   #29
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

din cate se poate afla din cronicile vremii, filmul nu a fost primit de critica cu prea mult entuziasm si poate asta explica si esecul de la Cannes, unde a pierdut in fata lui The Conversation al lui Coppola. in timp, eu cred ca el a capatat o alta valoare, lumea priveste cu mai multa detasare anii premergatori accensiunii nazismului in Germania si a lui Stalin in Rusia. asta pe de-o parte, pe de alta parte, asa cum faptele istorice, devin mai interesante pe masura scurgerii timpului, asa si filmului, de-a lungul timpului, i s-au estompat cumva defectele, ramanand sa fie apreciat pentru atmosfera epocii si revederea lui Belmondo, interpretand un personaj imoral, tipic intr-o societate macinata de coruptie. escrocul, personajul in carei piele a intrat Belmondo, a existat in realitate, se numea Stavisky si era de origine evreu din Ucraina. este interesant cum un astfel de personaj ramane in cartile de istorie si generatiile urmatoare il privesc cu detasare dar cu interes, chiar admirativ.
In cea mai mare parte mi-a placut prestatia lui Belmondo. i-a reusit, datorita alurii sale unice, un Stavisky femecator, un barbat sarmant, uns cu toate viciile, seducator, sentimental, dar si destul de instabil mental. personalitatea lui Stavisky este profund influentata de imprejurarile in care el a devenit cunoscut in elita mondena si politica a vremii, si mare parte din film, intr-o forma romantata, aflam despre evenimente istorice si de miscari pe scena politica a Frantei si a Europei, in contextul in care, numai partial au legatura directa cu viata si faptele acestui personaj controversat. din acest punct de vedere, filmul este greu de digerat, plictisitor, daca nu depui inanite,putina munca de documentare sau de reimprospatare a cunostintelor despre istoria anilor'30. in rest, filmul, din punctul meu de vedere, nu are un registru dramatic, scopul lui nu a fost reabilitarea in ochii opiniei publice prin sensibilizare, din contra, filmul ne relateaza intamplari la care au fost partase personajele, intentia autorului, fiind mai degraba, sa accentueze viciile clasei sociale din care facea parte Stavisky si a clasei politice pe care acesta o manipula, folosindu-se, ca orice escroc, de talentul sau.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif