View Single Post
Old 09 Dec 2014, 21:00   #26
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

aseara, desi aveam in gand filmul lui Cavalier, mi s-a parut de neratat "Far North", film din 2007 al unui englez de origine indiana, pe nume Asif Kapadia. nu stiu cati dintre voi ati facut deja cunostina cu opera lui si nici nu am idee cat de multi sunteti cei care bifasera in dreptul filmului, dar eu, sincera sa fiu, am avut surpriza sa descopar o adevarata drama, ascunsa ingenios, in haina unui documentar de exceptie. talentul de documentarist al regizorului, intens exploatat intr-un film artistic, nu a fost deloc in zadar, fiindca rezultatul uimeste. lipsa unui scenariu presarat cu replici si personaje multe, este o binecuvantare. in locul lui, avem parte de o experienta vizuala inedita, mult, mult mai atractiva si interesanta decat mii de cuvinte la un loc. peisajele polare iti taie pur si simplu respiratia, ai impresia ca pamantul se uneste cu cerul si ca orice forma de viata terestra care da testul supravietuirii in aceste locuri, isi merita cu adevarat locul pe aceasta planeta. cine si-ar fi inchipuit ca un film atat de generos in imagini sublime, poate avea o incarcatura dramatica atat de puternica? cu siguranta, omul, nu-si pierde niciodata instincul de supravietuire si nici titlul de cel mai feroce pradator. primitivismul, expresia unei forme de civilizatie precara, este atat de dezgolit si socant in final, incat senzatia ca ai urmarit un film de groaza este vie, clara, desi nici vorba de asa ceva in esenta, fiindca documentarul, prin excelenta, nu are nimic trucat, este transpunerea cat se poate de vie a realitatii. nu am de gand sa povestesc in doua fraze cum ajung cele doua eschimoase protagonistele unui triunghi amoros. intensitatea cu care cele doua femei isi disputa teritoriul nu are nimic de-a face cu isteria si nici cu manierele fitoase ale lumii civilizate. este instinct de supravietuire pur, un efort urias depus in fiecare zi, de doua exemplare umane de sex feminin, pentru a nu lasa specia sa dispara.
5555.jpg
4444.jpg
3333.jpg
2222.jpg

Last edited by rvn : 09 Dec 2014 at 21:03.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif