Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 28 Jul 2014, 21:36   #1921
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Originally Posted by anaemona:
Nu cred ca e vorba de nationalism. Pentru mine e important sa cumpar produse coapte, culese cit mai de curind si aduse de la distante cit mai mici
Una e sa maninc fructe tropicale iarna si sa accept asta si alta e sa maninc dovlecei, ardei si rosii adusi de la mii de km, cind stiu ca le pot cumpara pe cele locale.

in primul rand, era o ironie,
in al doilea rand, pentru oricine este important sa cumpere legume cat mai proaspete. contexul, era altul. unii romani au impresia ca producatorii autohtoni nu folosesc si tehologiile sau substantele chimice, in acelasi timp cu semintele aduse din import, ci inca mai traiesc cu speranta ca vor regasi in legumele si fructele de sezon, gustul,calitatitile si naturaletea acelora de altadata, numai daca pietarii prezinta in felul lor caracteristic, ca produsele pe care le vand, sunt romanesti. micii si marii fermieri romani, produc si vand produse agricole care nici mai seamana cu cele de acum 25-30 de ani. si ceea ce este cel mai important, se forteaza cresterea, coacerea. totul pentru profit, pentru bani.
adevarul este ca cumparam de la tarabele din piate si aproape de fiecare data nu avem habar care este sursa acestor fructe si legume proaspete. ne bazam pe fler.de-aia si spuneam ca psihoza asta atinge, uneori, cote paroxistice. cautam cele mai mici semne care sa ne garanteze ca produsele sunt autohtone, fiindca, evident, ar fi o dovada de mare naivitate, ca sa nu zic prostie, sa crezi ce scrie pe cartonul jegos care sta mot, pe gramada de legume sau fructe de vanzare.
cu o taxa modica, orice roman isi poate procura carnetul de producator agricol. nu trebuie decat sa faci un drum la primarie si sa-l iei. apoi, poti vinde linistit, la taraba din piata, cu conditia sa ai acceptul acelora care o controleaza. singurele locuri unde se afiseaza sursele de provenienta ale legumlor si fructelor proaspete, sunt supermarketurile si unele magazine mai de soi. in rest, romanii mananca de toate, ce apuca, ce-i mai ieftin, fiecare dupa posibilitati.
zilele astea s-au copt pepenii galbeni. mor dupa ei. mi-am cumparat, am savurat aroma lor in stare proaspata si mi-a venit ideea de a o conserva, in speranta ca la iarna, imi pot reaminti de vara, fara sa dau o avere pe un pepene galben cu gust de dovleac furajer, adus de la cuca macaii. asadar, ca experiment, am facut doua borcane de compot dintr-un mic pepenas galben.profit de ocazie, ca sa vi-l arat si sa va dau si voua ideea.
072.JPG

Last edited by rvn : 28 Jul 2014 at 22:35.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif