Asta explica pozitia ta fata de arta. Ce doresti tu de la o opera de arta e sa infrumuseteze realitatea aia pe care o percepi ca oribila. Si asta e bine, denota niste calitati pe care nu le au multi, majoritatea apeleaza in acelasi scop la alcool.
Acum ar trebui sa te intrebi de ce exista oameni care nu considera ca realitatea e urata. Si in momentele cand incerci asta, trebuie sa te lasi pe tine deoparte si sa asculti cu adevarat ce iti spune o persoana sau un film sau o carte. De exemplu e ok sa spui "nu-mi place personajul pentru ca e un bataus si un violator si eu nu vreau sa fiu agresat sau sa-mi fie violata sora", dar asta e raportarea la realitate din perspectiva ta. Si tu nu esti buricul pamantului. Deci lasa asta deoparte cat timp urmaresti filmul si incearca sa lasi viziunea autorului si a personajelor sa intre in tine. Pentru ca asta iti poate deschide niste perspective noi sau macar sa te faca sa iti pui niste intrebari. Dupa ce ai vazut filmul citeste ce spun altii despre el, critici, cinefili, oameni obisnuiti etc. Din nou, lasa parerile tale deoparte si asculta cu adevarat parerea lor. Cum a fost receptat filmul de altii e deseori la fel de interesant ca filmul in sine. Iar dupa ce ai facut asta, poti sa revii la tine insuti si sa incerci sa integrezi tot ce ai primit din exterior, din film, din comentarii. Sigur, asta presupune ca filmul sa fie unul care sa ridice niste probleme care te intereseaza, nu un festival de efecte speciale sclipicioase de la Hollywood si nici o idiotenie pretioasa scoasa de vreun regizor la moda de filme de arta. De asta ziceam ca m-as uita mai degraba la Portocala Mecanica decat la un blockbuster, e mai putin important faptul ca nu imi place, in comparatie cu faptul ca am ceva de invatat atat din el cat si din parerea altora despre el.
Si in paranteza fie spus, de asta un forum e important. Pentru ca spre deosebire de a citi doar ce a zis un critic in vreo carte, pe forum poti sa-i si raspunzi si sa existe un schimb de idei in care eventual sa se implice mai multi. Dar se pare ca multi cauta placerea, nu cunoasterea si adevarul. Vor doar sa isi impuna parerea, nu sa o si asculte pe a altora. Sau dimpotriva, altii vor doar sa auda parerea altora si sa beneficieze, dar fara se implice in discutie si astfel sa dea ceva inapoi. Nu e vorba de tine, ma gandeam doar de ce e in declin forumul Cinemagia.