Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 08 Apr 2014, 21:58   #1867
anaemona
Guru

anaemona

Originally Posted by rvn:
metabolismul nostru este influentat de multi factori.adesea, dereglarile hormonale, sunt acelea care decid soarta aspectului nostru fizic si daca nu incercam sa le aflam cauza si s-o eliminam, degeaba incercam sa ne automutilam doar cu diete alimentare paranoice. mostenirea genetica a fiecaruia, insa, este decisiva. unele persoane (eu cunosc destule) raman slabe toata viata, desi mananca de toate si nu in cantitati mici. altele, doar "ciugulesc" de cand se stiu si au tendinta de ingrasare.

rvn, metabolismul se incetineste cu cit inaintezi in virsta. Desigur, exista oameni la care incetinirea asta nu se observa pentru ca au fost intotdeauna fast-burners. Cred ca am mai scris-o, un metabolism exagerat de rapid e probabil mai prost decit un metabolism lent, scopul nostru in viata nu trebuie sa fie sa avem un metabolism super-rapid.

Mostenirea genetica nu e decisiva. Exista multe studii noi care arata ca ceea ce e important nu sint genele ci cum se manifesta ele, epigenetics se numeste stiinta asta. Cum se manifesta genele depinde de noi, de mediul in care traim, de stres, etc.

femeile, au in plus, obsesiile lor: fundul sa nu fie prea mare si picioarele prea subtiri, sau invers, fundul prea mic si picioarele groase...s.a.m.d. toate aceste lucruri ne preocupa in masura in care, viata noastra devine din ce in ce mai sofisticata, dorim sa ne impresionam anturajul, dorim sa ne mentinem jobul (daca depinde destul de mult de asta) si in final, dorim sa fim sanatosi,

Poate unele femei vor sa arate bine in primul rind pentru ele, eu una asa vreau. Nu ma intereseaza kilogramele, dar ma intereseaza cum arat. Daca ma preocupa cum arat inseamna neaparat ca vreau sa-mi impresionez anturajul? Nu stiu prea multe joburi unde felul in care arati sa fie decisiv pentru mentinerea lui, sint in general joburi in care cei cu care vii in contact nu sint doar colegi de serviciu sint si alti oameni, eventual multi alti oameni. Dar chiar si in cazul din urma, chiar prezentatoare TV nu am auzit sa fie date afara din cauza ca s-au ingrasat, ba chiar am vazut actrite care s-au ingrasat si au continuat sa primeasca roluri, pentru ca joaca bine si chiar si in cazul lor infatisarea cade pe locul doi. Nu stiu la ce categorii de joburi te referi, unde felul in care arati e decisiv in mentinerea jobului.

si in final, dorim sa fim sanatosi, daca putem reusi asta, intr-un ritm de viata naucitor.

Ultimul punct mentionat, dorim sa fim sanatosi, zic eu ca e cel mai important si se pierde in ce ai scris mai devreme sau mai tirziu. La virsta pe care o am, sanatatea e pe primul loc pentru mine. As putea fi acuzata de egoism ca gindesc asa, mai ales cind am un copil, dar daca nu sint sanatoasa cum imi pot ajuta copilul in continuare? In ultimul timp, de mai multi ani, am asociat necesitatea sanatatii cu ce ti se spune in avion cind iti arata cum sa-ti pui masca de oxigen in caz de depresurizare. Iti spune ca trebuie sa ti-o pui prima data tie, apoi copilului de linga tine. Nu are rost sa comentez de ce sint de acord cu asta.

Din pacate n-am gindit intotdeauna asa, iar acum trebuie sa dreg ce am stricat cind am fost mai tinara si mai fara minte.

Daca am putea vedea in viitor, daca ne-am opri din viltoarea vietii ca sa analizam unde ne aflam la moment nu am ajunge sa ne punem problema ca nu putem sa avem grija de sanatatea noastra pentru ca traim intr-un ritm de viata naucitor. Ne invirtim in cerc, nu ne oprim pentru ca sintem prea ocupati, sintem prea ocupati pentru ca nu ne oprim. Eu m-am oprit acum ceva timp. Nu merita goana asta fara cap si coada. Trebuie doar sa ajungi la destula intelepciune ca sa-ti poti da seama ca poti trai si altfel si nu ma refer sa traiesti in lipsuri, doar sa iti schimbi prioritatile.

nu stiu cat de multi dintre noi isi permit (financiar si din alt punct de vedere) sa cumpere sau sa-si procure alimente care sa nu le dauneze sanatatii, dar sunt convinsa ca lucrul acesta, nu este posibil daca locuiesti si muncesti intr-un oras mare si aglomerat, decat daca ai bani foarte multi, sau o sursa personala unica. evident, daca locuiesti in padure, sau intr-o vagauna "virgina", gasesti destule: si urzici si alte buruieni foarte eco, dar n-ai tv,internet,robot de bucatarie, curent electric,apa la robinet si cel mai important, nu te streseaza nimeni si nimic.

E la fel de accesibil financiar in prezent ca acum 20-30 de ani, sa maninci sanatos. Si e la fel de simplu ca atunci. Problema e ca oamenii cauta mincare ambalata care sa nu dauneze. Nu exista! Cea mai bio si mai nu stiu cum mincare, atita timp cit e prelucrata are si ceva negativ in ea. Cit de greu e sa iti faci legume in tava/plita eventual cu carne/peste linga ele? Sint exorbitant de scumpe legumele? Poate e carnea mai scumpa, n-am idee, oricum, in loc sa cumperi puiul prajit sau mai stiu eu ce congelat gata gatit poti cumpara carne proaspata. Problema e schimbarea prioritatilor. Oamenii vor sa manince tot felul de snack-uri, sa-si faca mincare la microunde, sa nu spele, curete legume si sa fie sanatosi. E un nonsens. La anumite virste, pentru unii merge, pentru altii nu si rezultatele se vad dupa citiva ani de mincat numai ambalaje.

Urzici se gasesc la piata, la fel si tot felul de alte verzituri, excelente primavara, vara. Dar pentru cei dornici sa si le culeaga singuri, asa cum eu le-am gasit aproape de casa, asa se pot gasi si in alte parti. Nu trebuie sa traiesti in padure fara apa si TV ca sa maninci urzici. Dar pe de alta parte, daca asta e alegerea ta, de ce te-ar condamna cineva? Bagi mina in buzunarul cuiva ca sa traiesti asa? Esti un paria daca vrei sa traiesti asa? De ce?

Nu te streseaza nimeni... ca si cum solutia impotriva stresului e in padure. Solutia impotriva stresului e in noi. Stiu, nici mie nu-mi plac lozincile, nici cum au aparut ca buruienile dupa ploaie toti mentorii astia new age, dar chiar daca nu-mi place felul in care predica lozincile, adevarul e acolo si a fost de mii de ani acolo, doar ca l-am neglijat in epoca asta putin mai involburata.

oamenii gasesc intotdeauna metode si motive ca sa-si umple timpul cu ceva. nu este nimic rau in asta, din contra, e semn ca sunte activi, ca mintea noastra este preocupata. depinde acum cat de importante sunt aceste lucruri pentru noi, daca pentru noi sunt prioritati, este tot ce conteaza, fiindca, indiferent de parerea celorlalti din jur, noi trebuie sa facem totul cu convingerea ca stim ceea ce ni se potriveste cel mai bine, in ciuda sfaturilor date de altii.

Sint oarecum de acord cu ce spui, fac doar o observatie. Cind spui ca oamenii gasesc motive ca sa-si umple timpul cu ceva nu e intotdeauna adevarat. Cind e vorba de sanatate, ceea ce faci pentru tine nu e o umplere de timp si nici nu e ceva de care te poti lipsi. Daca sanatatea ar fi prioritate pentru toata lumea am trai in alta societate, intr-o societate in care s-ar vinde hamburgers din carne de vita sanatoasa, crescuta numai cu iarba, pe piine adevarata la McDonalds.

Waw! Cred ca ma retrag pentru citeva zile in padure, sa-mi revin dupa cit am scris