Originally Posted by MariaMona:
O sa incerc, rvn, dar da niste detalii, te rog - adica ai facut o glazura subtire (cacao sau cioco?) si ai prajit putin nuca taiata mare; le-ai amestecat sau ai pus nuca peste glazura?
|
inainte de toate, e bine sa te ocupi de nuca. se taie bucatele mici cu un cutit si apoi se coace in cuptor. ai grija, se arde destul de repede! chestia asta se poate face in timp ce se incalzeste cuptorul, inainte de coacerea checurilor. cand checurile sunt aproape coapte, cam cu 10 minute inainte de a opri cuptorul, te ocupi de glazura. fiecare alege cum are chef s-o faca. se gasesc o droaie de retete de net, dar eu, am ales sa topesc o ciocolata neagra, pe care am amestecat-o cu cu un pahar de apa, 2 linguri de cacao, 3-4 linguri de zahar si un cubulet de unt. poti folosi o crema de ciocolata gata preparata (gen Finetti), pe care s-o diluezi tot cu apa si s-o dai putin in clocot. indiferent ce metoda alegi, glazuta trebuie sa aiba consitenta unui sirop, in asa fel incat sa fie absorbita de chec. o torni peste ele, asa cum sunt, fierbinti, apoi aplici nuca prajita. nu te speria daca glazura "balteste". o sa constati ca pana dimineata, ea va disparea. daca preferi, totusi, s-o faci putin mai groasa, nu este rau, dar o sa constati ca se va forma doar o pojghita de ciocolata peste ceva uscat. acum depinde si de compozitia checului, dar, din cate stiu eu, cea clasica nu contine decat oua, zahar, faina si putin ulei. si asa le-am facut si eu.
daca tu le faci cu alte adaosuri (lapte sau smantana), cred ca glazura mai tare ar merge la fix, fiindca nu ar fi nevoie sa le insiropeze un pic.
deci, daca alegi varianta mea,spune-mi si o sa-ti scriu reteta cu cantitatile exacte.
iar reteta de negresa este asta:
5 oua
250 g. zahar
250 g faina
250 ml lapte.(dar eu am scapat mai mult, cred ca vreo 300)
100-150g nuca taiata si prajita
250g unt
2 pliculete de vanilie.
o lingurita esenta de rom.
100 g cacao. eu am pus patru linguri cu varf. iti recomand sa fie de calitate.
laptele cu cacao si untul se pun intr-o cratita la foc mic pana se topeste untul si da primul clocot. se lasa sa se raceasca complet, se adauga ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare, apoi faina, procedand la fel si, la sfarsit, nuca prajita si aromele. va iesi un fel de aluat moale care se aseaza intr-o tava unsa cu putin unt si se coace pana apesi cu degetul pe el si constati ca nu intra. glazura o faci ulterior, folosindu-ti imaginatia sau internetul. eu nu am pus decat ciocolata topita si amestecata pe foc cu putina apa.