View Single Post
Old 01 Nov 2013, 14:10   #1522
aniela07
Guru
 
aniela07
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 656
Eric-Emmanuel Schmitt –Pe când eram o operã de artã
O carte drãguţã. Ar fi nedrept sã îi dau o notã pentru cã nu e chiar genul meu și nu vreau sã descurajez pe nimeni.

"Nu, nefericitule ! Sclav e prea mult ! Sclavul are conștiinţã! Sclavul își dorește sã fie liber! Nu, vreau sã devii mai puţin decât un sclav. Societatea noastrã e organizatã în așa fel încât e mai bine sã fii un obiect decât o conștiinţã. Vreau sã devii obiectul meu. Atunci vei fi în sfârșit fericit ! Te vei plictisi într-o perfectã fericire."

Amos Oz –Cutia neagrã 8/10
Un roman epistolar în care schimbul de scrisori penduleazã între extremele sentimentale și ideologice dintre Ilana, fostul ei soţ, Alec, și actualul soţ, Michael. Ilana încã mai este iremediabil atrasã de Alec de care o leagã și un copil pe care l-au avut împreunã, Boaz, adolescentul renegat de tatãl natural care vrea sã se detașeze de violenţa vieţii israeliene cu o agresivitate neînţeleasã de cei din jur, dar folositã în propriul folos financiar și sentimental de tatãl vitreg, Michael .

"Evreii şi-au construit o ţarã. Nu pe cea care ar fi trebuit, dar au construit-o! Pe dos –dar au construit-o. Fãrã Dumnezeu –dar au construit-o! Acum sã aşteptãm şi sã vedem ce va spune Dumnezeu."

Dora Pavel -Pudrã 7/10
Un tânãr restaurator de artã se trezeşte într-un sicriu din ceea ce pare sã fie o moarte temporarã, chiar înaintea zilei propriei sale înmormântãri. Incepe sã bântuie prin oraş unde întâlneşte tot felul de figuri mai fantomatice decât el, deşi „mai în viaţã”.

"Sã revii dupã douã zile, sã încerci sã repari nu ruşinea de a fi murit de o moarte clinicã, adicã una ezitantã, neîmplinitã, ci imprudenţa şi impudoarea de-a te fi întors la viaţã atunci când toţi te ştiau mort, când pãrinţi şi fraţi, veri, unchi şi mãtuşi, vecini, cunoscuţi şi colegi se obişnuiserã sau începuserã sã se obişnuiascã cu asta, şi ceea ce pãrea devastator, imposibil de suportat, gândul unei pierderi premature [...] luase deja aerul normalitãţii..."

Dumitru Tepeneag -Camionul bulgar 8/10
Este o îmbinare de teorie literarã și aplicarea ei în construcţia propriu-zisã a romanului (probabil de aici și subtitlul de șantier în aer liber). O carte iniţial fãrã subiect își dobândește treptat substanţa în jurul reflecţiilor asupra modului în care sã se întâmple scrierea și al unei curse de camioane.

Last edited by aniela07 : 01 Nov 2013 at 14:12.
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif