Aveti dreptate , dar eu tot cred ca exista experiente care pot sa-ti schimbe radical viata . Nu vad cum ar fi aratat Dostoievski fara sentinta de condamnare la moarte si fara inchisoarea siberiana, Tolstoi fara razboiul din Crimeea , Kierkegaard insurat cu Regina , Celine fara experienta razboiului si fara peregrinarile lui ,s.a.m.d.
Sigur ca exista creatori care pot stoarce capodopere si dintr-o existenta (aparent) banala . Ei sunt totusi mai putini deact restul si daca insa ii luam la bani marunti vedem ca si ei au avut parte de un context interesant sau de de intalniri decisive .Amos Oz a trait intro tara care a avut parte de cateva razboaie (1948 , 1956 , 1967-Oz a fost soldat , 1973 , Intifada , invadarea Libanului , atacuri teroriste ) . In plus am citit acum pe wikipedia ca mama lui s-a sinucis cand el avea 12 ani .
Experientele traumatizante /exceptionale stimuleaza mintile inzestrate / maleabile si le transforma decisiv . Pui nitica drojdie intrun aluat bun si coca da pe afara .
|