View Single Post
Old 04 Oct 2013, 10:48   #3339
bremen1980
Guru

bremen1980

Originally Posted by sigalia:
In alta ordine de idei ma nemultumeste politica orara a postului public de televiziune.
De ceva vreme la 10.00 dimineata se difuzeaza niste mini-serii foarte misto din emisiunea ''Apostrof'',avandu-l ca producator pe Bernard Pivot.Interviuri document cu scriitori care au facut epoca.Marguerite Yourcenar (interviu realizat in 1979)m-a tintuit nemiscata in fata ecranului,dupa primele 10 secunde. Emisiunea nu are redifuzare decat pe la 5 dimineata,ceea ce mi se pare o gluma reusita.
Am mai prins si eu cateva minute din eminiunea in care Pivot il intervieva pe un mosulica laudaros . Era Georges Simenon si se lauda ca a avut mii de femei la viata lui . Personajul chiar a avut o viata fabuloasa si am urmarit restul emisiunii ciulind bine urechile . Povestea Simenon ca singura comunicare pe care-o putea avea cu femeiele era doar una sexuala si el s-a bucurat de-a lungul vietii de multa comunicare . Il prinsese prima lui nevasta in pat cu o tipa si mai mai s-o paruiasca pe aia . Simenon a calmat-o : ''Nu te razbuna pe biata fata , ca nu e ea de vina . Eu timp de 20 de ani te-am inselat in fiecare zi '' . O lichea , dar o lichea simpatica . Un scriitor care a scris peste 100 de carti , un om permanent in miscare ( peste 30 de domicilii) . O viata marcata de prietenii cu celebritati , dar plin si de drame (fata lui de 25 de ani s-a sinucis cu un pistol exact ca un personaj dintr-o cartea de-a lui ) .
La asemenea oameni viata bate de multe ori opera . Probabil ca daca ar fi avut asemenea vietii unii scriitori de la noi ar fi dat o opera mai mare . O avea Cartarescu talent , dar daca n-a avut si o viata tumultoasa nu prea are combustibil . Poti sa scrii din alte carti , dar alta e sa-ti inghete fundul prin Siberia , sa fii bucatar de bordel prin Singapore , sa faci reumatism prin transeele nu stiu carui razboi , sa te apuce vreo malarie prin Zair , s.a. Poti avea talent cat carul , dar experienta de viata brutala cred ca bate orice orice curs de creative writing sau orice experienta pe care o ai cand fumezi marijuana pe balcon ( scriitorii poliromisti , post 2000)
bremen1980 is offline   Reply With Quote sendpm.gif