View Single Post
Old 03 Oct 2013, 00:36   #3333
Twinsen

Twinsen

Ultimul contact cu sistemul de sanatate romanesc l-am avut acum vreo 3 ani, cand mi-a fost extirpata o tumoare benigna la brat.

La insistentele familiei, m-am dus la Spitalul Judetean, unde aveam o "pila", asistenta pe acolo. Femeia m-a asteptat si m-a dus pe niste coridoare care pareau din al doilea razboi mondial - pereti scorojiti, lazi puse pe coridoare. Pe un coridor fara nici un geam, asteptau la coada oamenii. Pila m-a impins in fata si vrand-nevrand am intrat direct in cabinet, unde am beneficiat de 2 minute de atentie din partea lui dom' doctor, care mi-a zis sa vin maine pentru operatie, nu se stie la ce ora, sa-l sun. Am iesit hotarat sa nu ma mai duc niciodata intr-un astfel de mediu. Pila n-a mai vorbit niciodata cu mine, suparata ca "am facut-o de ras" pentru ca nu l-am mai cautat pe dom' doctor.

Asa ca am ajuns la o clinica privata, unde am dat de o noua coada. Aici doctorul m-a consultat mai atent, insa mi-a dat destul de clar de inteles ca n-are chef sa ma opereze acolo, sa vin la sectia lui de la Spitalul Militar. Asa am ajuns la al doilea spital public, care arata mult mai curat ce-i drept, simtindu-se rigoarea cazona, dar in care nici nu stiam unde sa mai impart plicuri ca sa fiu sigur ca "facem sa fie bine".

In conditiile asta, de ce platesc lunar statului sute de lei pentru asigurarea mea de sanatate? Ca sa-i sustin pe toti nesimtitii care sar in sus cand se propune sa plateasca 5 (cinci) lei pe zi la internarea in spital? Sau pe cei care se complac pe termen nelimitat in mizerie fizica si morala, ca sa-si prelungeasca cat mai mult o viata chinuitoare si deseori impovaratoare pentru cei din jur?

Pensionari care argumenteaza ca au platit in timpul serviciului si deci au drept deplin la asistenta medicala. Dar CAT au platit de fapt? Leul romanesc a avut valoare reala foarte mica. O gramada lucrau in fabricile unde se fura cat se putea si se produceau bunuri care majoritatea nu erau acceptate la export, pur si simplu pentru ca erau proaste. Sau dascali ca invatatoarea mea de la scoala, care dadea note dupa cine erau parintii noastrii. Profesori care predau propaganda si intelectuali care fraternizau cu partidul pentru un ciolan in genereal mizerabil. Cata valoare reala produceau toti astia? La un curs de schimb de 14,56 lei in 1987, vedem ca un salar mediu in Romania de atunci era vreo 100$. Iar acum, pentru cativa $ pe luna platiti ca asigurare pe vremuri, ar trebui sa ai acces la echipamente de sute de mii de dolari, la medicamente obtinute din cercetari de miliarde de $, la doctori care sa accepte salariul ala de rusine din generozitatea inimii lor. Ca doar ei au platit pe vremuri, nu? Si cei cu povesti lacrimogene ca astia sunt parintii/bunicii nostrii, sa se abtina. Nu e obligat nimeni sa se sacrifice pentru parintii si bunicii nostri. Daca au o problema, ajuta-i tu, nu cersi sau obliga pe niste straini sa-i sprijine.
  Reply With Quote sendpm.gif