Problema cu literatura si scoala e ca obligativitatea kinda kills
it. Sub spectrul notelor si tezelor perceptia se cam deformeaza si risti sa judeci prost o carte buna pentru ca ai citit-o de frica. Si dupa linia data de manual. Exceptie facand cazurile cand ai o profa young & hot, like
f.imag. Atunci toate cartile par mai bune
Plus ca la 18 ani minus nu esti
ready chiar pentru orice, chiar de valoare fiind. De ex, ma intreb daca au bagat
Intamplari din irealitatea imediata in programa. E o clasica a literaturii romane, intrebati orice critic contemporan. Dar, super tare cum e pe fond, are si portiuni unde intinde putin coarda pentru o minte necoapta.
O intamplare de banc cu mine si lecturile obligatorii: Prin clasa a 4-a cred, aveam in lista cu lecturi de vacanta si Moby Dick. Bineinteles ca n-am citit-o pentru ca "aveam lucruri mai fun de facut in vacanta decat sa citesc". De atunci pana in contemporaneitate am ramas cu impresia ca MD e o carte "pentru copii" si mereu i-am dat pas cand a venit vorba sa o incerc. Pana recent cand m-am apucat de ea, gasind-o ca obligatorie in multe surse de oameni "majori" si de incredere. Am ramas bec. Nu mi-a venit sa cred cat de prost am fost. Si cat de prosti sunt cei care fac liste de vacanta pt clasa a 4-a. Asta nu e carte de clasa a 4-a cum nu-s eu Cichi Cean. Nu-mi spuneti ca un copil sub 18-20 ani se poate acorda pe aceeasi frecventa cu tipul de inteligenta, umor, ironie si drama din ea. Ok, se poate amagi cu firul narativ dar ... e ca si cum ai destupa o sticla de vin foarte vechi pentru ca ai venit insetat de la baschet. Exuvii.
PS: Cinemagia officials, dati-mi si mie 10% din cat ati incasat pe reclama la "vacanta" plantata in mesajul meu