View Single Post
Old 03 Jul 2013, 00:44   #1459
varu
Guru

varu

Recitirea (sau adevarata citire) ta a "Crailor" mi-a amintit de o chestie pe care am vazut-o pe net acum cateva saptamani si m-a bulversat ca un om de 30+ ani ce sunt: lista de lecturi obligatorii din liceu la literatura romana. Pfoai de capul meu ce e acolo!
Recunosc ca am citit vreo 30% din ce e acolo (si asta ca ma mai scot cu un "Ion", o "Padurea spanzuratilor", niste "Enigma Otilia" pana in clasa a zecea, dup-aia...) Pe vremea mea eu bifand 100% pe aia obligatorie si semnificativ peste aia obligatorie (fiind la clasa de mate-fizica).

Luati de aici lista si va minunati:
http://www.netbuzz.ro/lecturi-obligatorii-romana

Din clasa a 12-a a mai ramas doar Iona lui Sorescu de pe vremea mea. Vad in schimb "Craii", "Nostalgia" lui Cartarescu, Eugen Ionescu (asta parca era scrisa in franceza). Eu am citit "Nostalgia" in liceu, dar aparuse de mai putin de 5 ani, nici in visele mele umede nu-mi imaginam pe atunci introducerea ei in programa scolara.

Clasa a 11-a:
C. Noica - Sentimentul românesc al fiinţei (vorba lu Jiji, "ba eji nebun?" )
Mihail Sebastian - Jurnal (eu am citit-o anul trecut, ca sa intelegi cartea aia trebuie sa intelegi contextul istoric si scena culturala a vremii in profunzime, cred ca nu e istoria de-a 11-a in stare sa-l pregateasca pe elev pentru cartea asta)
N. Steinhardt - Jurnalul fericirii

Clasa a 10-a:
ciudata combinatie, clasici + astea doua:
G. Bălăiţă - Lumea în două zile
A. Babeti, M. Mihăieş, M. Nedelciu - Femeia în roşu (n-am citit-o, dar am citit ca ar fi un experiment din asta postmodernist ciudatel)

Clasa a 9-a:
Ion Groşan - Caravana cinematografică (n-am citit cartea asta, dar sunt convins si o spun public ca un turnator la securitate n-are ce sa caute intr-un manual de scoala)
Paler
Simona Popescu - Exuvii
Ioan Slavici - Moara cu noroc

Bai, "Exuvii" in clasa a noua? Aia a fost scrisa pe vremea mea si e o carte postmodernista pe care poti sa bati campii mult si bine pe la seminarii pe la un an terminal de la o facultate de litere. Asta e o carte pentru copii de 15 ani? Eu as fi fericit daca unul care trece prin liceu cu o asemenea carte in lista de lecturi obligatorii ar fi in stare sa retina semnificatia cuvantului-titlu "Exuvii". Pun toti banii pe care ii am pe un pariu ca 0,001% din populatia Romaniei nu stie ce inseamna cuvantul "exuvie". Si astia au pretentia de la un copil de 15 ani sa citeasca un roman din asta?

Ca o feblete pur personala, mi se pare revoltator sa bagi obligatoriu chestiile de mai sus si sa-l scoti pe Moromete pe bara. Si nu-mi dati argumentul ca lumea lui Moromete e anocronica pentru viata din secolul 21, ce, lumea lui Hemingway nu e la fel de anocronica pentru SUA de azi?

Last edited by varu : 03 Jul 2013 at 01:02.
varu is offline   Reply With Quote sendpm.gif