View Single Post
Old 28 May 2013, 23:03   #5
faraimaginatie
Guru

faraimaginatie

Easy Rider
Cred ca e extrem de interesant background-ul cultural si social pe fundalul caruia se proiecteaza filmul asta. E vorba de America anilor `60 in care se-ntampla o oarecare trezire cultura si artistica. Parca e si punctul de plecare al road movie-ului ca gen si al asa-numitului New Hollywood..deci a avut un impact destul de mare la vremea respectiva. Pare extrem de on-time in America acelor vremuri, cu intalnirile alea cu hipiotii si cu mexicanii cu drogurile si cu oamenii legii si, in sfarsit, cu oamenii-n care-si vor gasi sfarsitul. Mie mi s-a parut ca seamana oarecum cu un western gone-wrong. Plus ca se vede clar influenta generatiei Beat, vezi clar influentele lui Kerouak din On the Road si o oarecare obsesie pentru Neil Cassidy. Filmul e un fel de oda adusa Americii "autentice" (as cheesy as that sounds...), un soi de celebrare a frumusetii aleia mistice cu trecerea prin locurile alea aproape legedare, din Monument Valley pana in Painted Desert. Mie mi s-au arut extrem de interesante cele 3 personaje principale in relatie cu realitatea asta americana, de care vorbeam. Hanson (Nicholson) este personajul care incearca sa faca legatura intre America asta noua si vechea organizare. Wyatt ar fi prezentul ala lipsit de griji al "revolutiei" (care, din pacate, e aproape mort in momentul "facerii " filmului (`69)). Iar Billy joaca rolul groparului care "astupa" visurile si aspiratiile generatiei entuziasmate.

E ciudat cum filmul se "inchide" din ce in ce mai mult pe masura ce avanseaza. Am avut din ce in ce mai acut sentimentul unei neputinte aproape deprimante. Ca si cum totul e golit, gradual, de viata. Si apropo de final, mie mi s-a parut absolut firesc. Se termina cu cortina aia neagra coborata de tot. In plus, adevereste o profestie. Exista momentul ala din bordelul baroc cand Wyatt (Fonda) priveste un tablou care are inscriptia "Death only closes a man`s reputation and determines it as good or bad" si flash-forwardul lui cu imaginea propriei motociclete in flacari. Practic, finalul inchide un cerc si prezice "moartea" unei intregi generatii. Genul ala de final in care Hopper practic spune "Dupa mine, potopul"

Ah, si mi-au placut influentele New Wave cu jump-cut-urile si "jocul" cu montajul filmului. Pentrumine Easy Rider a fost o revelatie.

3 stelute
faraimaginatie is offline   Reply With Quote sendpm.gif