Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 23 May 2013, 22:53   #1660
Twinsen
 
Twinsen
 
Posts: n/a
Quote:
Sa zici ca daca acum 100 de ani oamenii mincau intr-un fel asta iti da tie aceeasi libertate si sa consideri ca maninci la fel de sanatos fara sa iei in calcul ca de fapt ei mincau exact ce semanau sau ce cresteau in ograda proprie
E o imagine foarte idilica pe care o ai despre "viata naturala de odinioara". Bacteriile care te omoara sunt foarte naturale. Fantanile de la tara contin apa contaminata in proportie mult mai mare decat cea din orase. Vacile sunt mulse cu mainile murdare in galeti curatate sumar. Am unele indoieli ca fiecare crestea pe vremuri trestie de zahar langa morcovii din gradina proprie - dintre cei care aveau gradina proprie...

Evidenta arata ca dincolo de toata panica cu mancarea "toxica" si viata "nesanatoasa", de fapt speranta de viata a crescut constant. Adica traim tot mai mult. Sa stai toata ziua aplecat cu grebla si lopata, sub soarele arzator nu era tocmai grozav pentru sanatate, in pofida imaginii naiv-pastorale. Sa mananci zi de zi aceeasi tip de mancare, ca deh in ograda proprie nu cultivi caju sau nuca de cocos, iar nu era neparat cea mai buna sursa nutritiva.

Toate problemele astea sunt extrem de complexe la nivel biologic si e absurd sa-ti inchipui ca tu sau eu putem sa determinam cu precizie ca mierea e mai sanatoasa ca zaharul sau invers. Nici cei mai avansati experti din lume nu pot asta. S-ar putea sa depinda de la om la om. Dar in fine, e genul de discutie care nu prea schimba parerea nimanui...
  Reply With Quote sendpm.gif