Originally Posted by Twinsen:
Poate faci parte dintr-o minoritate care e predispusa la dependenta de zahar.
|
Twinsen, si eu am de multe ori impresia ca ceea ce ma intereseaza pe mine intereseaza pe toata lumea, ca ceea ce vad in jurul meu, contactul meu direct cu oamenii de pe linga mine, de la lucru, etc, e reprezentativ la o scara mai mare. De fapt e complet gresit, pentru ca oamenii, in general, n-au aceleasi interese cu mine si ceea ce vad in jurul meu e departe de ce e reprezentativ in tara unde traiesc/ in lume.
Am inceput cu introducerea asta cam lunga pentru ca, probabil nu-ti dai seama, dar nu e nicidecum o minoritate predispusa la dependenta de zahar, din contra, e o majoritate. Cit despre mine, eu sint bine mersi, de multi ani nu mai am sugar cravings, maninc o prajitura sau o bucata de ciocolata o data la citeva luni, iar ciocolata in 99% din cazuri are peste 70% cacao, deci nu-mi fac absolut nici o problema pentru cantitatea de zahar consumata, dar e adevarat ca maninc zilnic miere, fructe si fructe uscate, probabil echivalentul a 15/20 grame zahar, numai ca pe astea in nici un caz nu le pot include la adictii, pentru ca sint 100% naturale, adica n-au trecut prin nici un proces de prelucrare - asta daca nu consider ca albinele au prelucrat nectarul florilor si l-au transformat in miere - si nici nu ma apuca durerea de cap daca nu-mi maninc marul la ora 12. Problema zaharului se pune pentru oricine bea tot felul de bauturi inbuteliate/cans, maninca cereale zilnic, maninca semi-preparate sau supe din alea concentrate la can sau facute praf, in fine, cine maninca in mod curent orice altceva decit mincare negatita acasa, din ingrediente pe care le recunoaste cu ochiul liber. Si bineinteles la astea se adauga industra dulciurilor cu zecile de mii de produse, doar nu crezi ca le duc in magazine pentru ca arata frumos in rafturi, SE CUMPARA!
Acum revin la ce spuneam cu zaharul. Zaharul de azi nu se compara nici macar cu cel de acum 100 de ani, dar cu cel de acum 1000 de ani, asa cum nu se compara nici faina. Sa zici ca daca acum 100 de ani oamenii mincau intr-un fel asta iti da tie aceeasi libertate si sa consideri ca maninci la fel de sanatos fara sa iei in calcul ca de fapt ei mincau exact ce semanau sau ce cresteau in ograda proprie pe cind tu cumperi niste produse ambalate pe care scrie X sau Y e o iluzie. Pentru ca azi sint ascunse tot felul de chimicale/aditivi in probabil 99% din tot ce cumperi, care n-au alt scop decit sa dea un gust mai bun si sa prelungeasca "shelf life".
Zaharul de acum mii de ani era sirop de trestie de zahar pur. Omul il consuma fie rupind trestia si mestecind tulpina, fie avea ceva rudimentar prin care extragea sucul. Am vazut masinarie electrica care extrage sucul asta si l-am baut imediat. Cine consuma zaharul asa, ala poate sa spuna ca e acelasi zahar ca acum 2000 de ani

Dupa care, cind a inceput comertul cu India oamenii s-au desteptat si l-au deshidratat sa poata rezista la drum si abia acum citeva sute de ani a inceput sa se extraga zaharul din sfecla de zahar si de-atunci procesul s-a tot imbunatatit in asa fel ca sa se scoata absolut tot ce ar mai putea fi bun pe linga glucoza/fructoza si sa se foloseasca in alte industrii, iar zaharul de consum/rafinat sa fie cel din urma produs in procesul de fabricatie.
Pe urma, a spune ca se consuma zahar de mii de ani, este o afirmatie foarte generala si care produce confuzii. Zaharul a fost pina acum 200 de ani un produs de lux iar in ultimele sute de ani cantitatea consumata de un om (facind o medie) intr-un an s-a marit considerabil. Daca acum 100 de ani se consumau aprox 3 kg/an acum se consuma 75 kg/an/persoana. 3kg pe an inseamna aprox 2 lingurite/zi, 75 kg inseamna aprox 50 lingurite/zi. Nu zic ca tu, Twinsen, consumi atit, dar asta e o statistica publicata in America si nu cred ca Romania e departe. Daca acum 25 ani vedeai pe strada fete+mame si mamele, trecute de 40 sa zicem, aveau o conformatie mai solida, fara sa fie grase, fetele, adolescente, erau cam toate slabe - eu am avut in clasa la liceu 2 fete mai solide, nicidecum grase/obeze, acum, de multe ori, mama arata mai bine decit fata, adica mamele sint normale in limita greutatii, dar fetele sint putin grasute. Stiu ca sint si fete extrem de slabe, la polul opus si oricum nu am idee care sint statisticile la greutate adolescenti/adolescente in Romania, dar acum 25 de ani nu era un procent semnificativ nici de grase, nici de slabe, deci, intre timp, ceva s-a schimbat