Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 19 Apr 2013, 15:38   #1605
anaemona
Guru

anaemona

LaMiRo si Amelie22, voi n-aveti ceva mai bun de facut decit sa scrieti mesaje de 2 rinduri aici?

Nu, zaharul brun nu e sanatos, este la fel de prelucrat ca si cel alb si nu contine minerale. Zaharul brun este zahar alb la care se adauga 1-2% molasa, care a fost scoasa din zahar prin prelucrare. Aroma zaharului brun e data de molasa. Daca vreti un indulcitor care sa contina minerale folositi molasa pura, desi gustul, mai ales ca indulcitor in ceai sau cafea, e destul de greu de suportat.

Indulcitoare naturale: mierea - se recomanda sa nu fie incalzita la o temperatura mai mare de 40 Celsius, altfel isi pierde enzimele, polenul. Oricum, daca preferati mierea alegeti-o pe cea care e cristalizata (netransparenta). In functie de florile de la care recolteaza albinele o miere 100% pura poate cristaliza in 3 zile, deci mierea prin care poti vedea, care ramine in stare lichida cu anii in raft e doar un zahar mai scump si fara valoare nutritiva suplimentara.

Sint si alte indulcitoare, mai noi, comercializate ca fiind naturale, cum ar fi siropul de agave, siropul sau zaharul de trestie de zahar. Nu sint naturale decit daca vedeti ca se stoarce trestia de zahar in fata voastra, altfel, orice produs care ramine pe raft mai multe luni trebuie prelucrat in asa fel incit sa nu se oxideze, sa nu fie atacat de bacterii, deci trebuie folositi aditivi, trebuie pasteurizat, etc.

Eu cred ca cel mai natural indulcitor pe care-l poti gasi e cel mai aproape de casa, deci ferit-va de produsele aduse de peste ocean. Mierea, daca aveti o sursa directa, e cea mai buna.

Ar mai fi stevia rebaudiana (nu-i stiu denumirea in romaneste, nici nu stiu daca exista), o planta din America de sud, care are frunzele foarte dulci si care se poate folosi ca praf sau extract. Praful este planta uscata si maruntita si cred ca procesul e aproape 100% natural. Pe de alta parte gustul nu e de zahar pur, are o tenta amaruie dupa ce o consumi si e o chestiune de gust daca iti place sau nu. Avantaj: fructoza 0%, deci poate fi consumata nelimitat, atita timp cit nu-ti vine sa versi. Extractele sint o poveste putin diferita, pot fi simple extract sau tot felul de arome, de la cafea, hazelnut, vanilie si categoric nu cred ca sint procesate natural.