ARTA CONVERSATIEI de Ileana Vulpescu.
M-au luat parintii la spectacol ,era undeva spre sfarsitul anilor '80, cam prin '87-'88, tin minte ca n-am inteles mai nimic, stiu doar ca o avea pe Dorina Lazar in rolul principal. Am descoperit romanul de 460 de pagini dupa ce am vazut-o pe autoare impreuna cu ilustrul sau sot, Romulus Vulpescu, intr-o redifuzare a emisiunii Piersic show. Am ascultat-o atunci cu multa placere pe doamna Ileana Vulpescu, o minte cu adevarat luminata, si in consecinta am cumparat "Arta conversatiei", romanul dupa care se facuse dramatizarea spectacolului de mare succes la vremea respectiva. Pacat ca nu se mai joaca piesa in zilele noastre, ce-i drept societatea e mult degradata fata de ce era la acea vreme in ciuda greutatilor ultimilor ani de comunism... "Arta conversatiei" e un roman care radiografiaza exceptional relatiile dintre barbati si femei intr-o lume de intelectuali, lumea medicilor. Chiar daca actiunea e plasata intr-o societate care azi nu mai exista, cartea nu-i deloc datata, are mesaje universale si se citeste cu mare placere. Daca ar fi fost ecranizata, in rolul Sanzianei Hangan cea mai potrivita mi s-ar fi parut Irina Petrescu, cea recent plecata dintre noi, bineinteles cu conditia sa mai fi avut varsta eroinei...
|