Originally Posted by illotempore2002:
Si sunt suparata ca nu exista filme de referinta cu lagarele din gulag, din siberia de exemplu, care au fost cel putin la fel de odioase. Pe cand pe tema nazismului ai zeci, mega premiate si cunoscute.
|
aşa este! probabil ideea brută a vestului narcisist, care raportează orice la propria-i experienţă, este că dacă ceva a învins nazismul, ceva-ul acela este bun, asta pentru că nazismul a fost, după ei, răul absolut. nu te-ar crede în veci dacă le-ai spune că primele lagăre de exterminare au apărut la sovietici, în anii 20 parcă, iar de acolo s-au inspirat şi nemţii. alt argument favorit:da, Stalin a fost un monstru, dar cu Hruşciov a venit dezgheţul, libertatea! păi da, e frumos să vorbeşti despre o libertate construită pe mormane de cadavre. şi după Hitler ar fi venit un altul care ar fi adus libertatea şi dezgheţul.. dacă oamenii se simt ok cînd spun asemenea aberaţii, să aplice gîndirea asta şi nemţilor, să vedem, le mai place?
eu vreau să mă uit la cold summer of 53, dar premiza acestuia mă deranjează. amnistia scoate din temniţe mii de deţinuţi, inclusiv politici. desigur că filmul nu spune că aceştia - politicii - au reintrat foarte curînd tot acolo, de data asta pe acuzaţii de drept comun, nu politic, deci ca şi criminali de rînd. în toată uniunea crimele escaladează. într-un sătuc se instalează doi indivizi, foşti condamnaţi pentru sabotaj ideologic contra triumfului proletar. ceva apare la mijloc, o chestie urîtă, un jaf, un omor, etc. şi atunci toţi îi bănuiesc pe "huliganii uneltitori". apoi filmul se chinuie să arate că
şi printre aceştia, printre cei închişi pentru alte vederi, există oameni. nu zău! un fel de semi-propagandă fals umanitară, mesaje care vor să-ţi inducă că semi-adevărurile sunt mai puţin mincini şi în consecinţă trebuie luate ca nişte favoruri excepţionale. ceea ce este, fireşte, bullshit.
dar urmează să-l văd.