View Single Post
Old 03 Mar 2013, 17:53   #22
nahar
Novice
 
nahar
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 2
Daca-i bal, atunci bal sa fie, deci ma bag si eu in hora cu doua opinii:

1. Gorzo nu are la ora actuala rival nu pentru ca e cel mai bun, ci pentru ca aceia care i-ar putea face concurenta au renuntat la critica de film. De ce au renuntat? O data pentru ca nu mai aveau unde sa o faca: pe print, sa faci o revista de profil e sinucidere curata, iar in ziarele de mare tiraj, indiferent ce mai inseamna asta, nu mai aloca nimeni spatiu pentru astfel de frivolitati; in online blogerimea a inceput rapid sa faca zgomot si vocile autorizate au fost complet acoperite sau date la o parte). Apoi, fiindca in conditille astea nu mai aveau chef sa o faca (trec peste faptul ca unii si-au pierdut increderea in rolul formativ al criticii, primul care a dat tonul fiind chiar gurul suprem, als.
Pe un astfel de teren viran (lucru care nu i se poate reprosa lui Gorzo, evident) nu e foarte dificil sa te impui cand ai aparat teoretic si dscurs aplicat. Ce i se poate reprosa in schimb lui Gorzo e dogmatismul (cinemaul nu a inceput cu Bazin si nu se termina cu Puiu) si blocajul narcisist. Totusi, omul incearca sa creeze o scoala de critica de film cu pustii de la Film Menu. Problema e ca aia sunt fie lemnosi, fie plastici in raport cu maestrul lor, deci din spate nu vine nimic.


2. In ce-l priveste pe "pasabilul" cinesseur, eu nu as merge pana acolo sa-l etichetez "provincial" sau complexat asudat. Mie mi se pare ca mai degraba vrea sa epateze, sa faca un alt fel de spectacol intr-un mediu in care a face spectacol e regula, litera de lege, alfa si omega. In blogosfera daca nu faci spectacol, nu existi (priviti care sunt cele mai citite bloguri de la noi si veti vedea ca asa sta treaba). Iar asta mi se pare ca e problema tuturor blogerilor: toti vor sa fie brazilieni, ca la fotbal, sa ridice publicul in picioare, sa fie aclamati etc. Asta nu mi se pare a fi complex, ci ambitie. Evident, trebuie sa ai cu ce, sa nu fie doar ambitie goala de tip ai n-ai mingea tragi la poarta. Omul asta are cu ce, indiferent de mediul in care s-a format sau cum s-a format, insa uneori o da prin parapeti pentru ca vrea cu orice pret sa fie diferit. Iar rubricile alea de care facea misto Federico eu le vad ca miute, gimnastica de intretinere etc. Nu pot fi luate in serios pentru a formula concluzii tari pornind de la ele.

P.S.: imi cer scuze daca am folosit prea multa retorica din gazetaria sportiva. deformatie profesionala, bat-o vina!

Last edited by nahar : 07 Mar 2013 at 21:21.
nahar is offline   Reply With Quote sendpm.gif