View Single Post
Old 03 Feb 2013, 13:25   #6
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Werckmeister harmonies

Imi amintesc ca, vazand "The Turin Horse" la TIFF, am incercat sa numar din cate cadre este compus filmul. Evident, la un moment dat m-am pierdut si cred ca am iesit cu unul sau doua in minus fata de cele 30 ale filmului. "Harmoniile Werckmeister" este compus din 39 de shot-uri, la o lungime aproximativ egala, deci in consecinta este ceva mai fast-paced. Poate ca nu pare o diferenta atat de mare, dar se simte. "Werckmeister..." parca curge ceva mai bine decat "The Turin Horse", insa nu chiar la fel de bine ca "Satantango", care desi are aproape 7 ore poate fi usor urmarit in aceeasi zi, in doua reprize (cu conditia sa chiar nu ai altceva mai bun de facut).

Oricum, filmele lui Tarr se remarca prin structura lor (fiind compuse exclusiv din cadre-secventa, care vor acoperi in total o perioada de timp destul de limitata) si prin tema Apocalipsei, care pare sa ameninte perpetuu aceasta Ungarie atemporala in care se petrece actiunea filmelor sale. Sunt cateva simboluri excelente in acest film, precum uriasa balena moarta purtata din sat in sat de un circ ambulant, pretext de zazanie intre cetateni si imagine a unui Dumnezeu mort, esuat. De asemenea, printul deformat, pe care il vedem doar ca o umbra, insa cu un alai de supusi care sunt gata de distrugere la cel mai mic semn al sau, poate fi interpretat ca viziune asupra oricarui dictator a carui influenta s-a intins deasupra campiei Panoniei in ultimul secol.

Personajul principal, un tanar scolit si aparent mai luminat decat consatenii sai, pe care incearca sa ii invete in prima secventa sa nu le fie frica de Univers, lupta impotriva superstitiilor si paranoiei care cuprinde incet-incet tot satul. Pana si el devine insa partas la nebunia care se dezlantuie, iar aparitia sa misterioasa la sfarsitul cadrului in care supusii fideli ai printului rascolesc un azil de batrani si arestarea sa ulterioara, acuzat de participare la acest raid, il pun intr-o lumina mai mult decat ambigua.

Ca toate filmele lui Tarr, "Werckmeister Harmonies" este bleak, pesimist, agitat, dar resemnat in fata unui Univers rece si necrutator.

Vot: Kobayashi deocamdata... dar imi rezerv dreptul de a-mi schimba votul mai tarziu..
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif