Thread: Shame
View Single Post
Old 03 Feb 2013, 01:49   #43
Kriss_Kringle
Guru

Kriss_Kringle

Am amanat Shame destul de mult si acum ma cam oftic ca n-am participat la discutiile din thread cat au fost proaspete.

McQueen era deja in radarul meu dupa Hunger,care mi-a placut extrem de mult,dar acum a livrat un character study de zile mari cu care sigur a intrat in elita celor mai buni regizori ai momentului.

Omul stie sa filmeze exact cat si unde trebuie pentru a sugera ceea ce vrea pe ecran in mod subtil,iar impreuna cu talentul de a construi personaje complexe si fascinante devine pur si simplu irezistibil din punctul meu de vedere.

Am vazut si pe imdb ca destula lume s-a gandit la un incest in trecut dar eu personal n-am interpretat lucrurile chiar asa,desi m-a batut gandul pe alocuri.
Brandon si Sissy sunt doua persoane total opuse.El e un singatic care iese din carapace doar atunci cand simte "nevoia",in timp ce ea e prietenoasa,abordabila si clar instabila dpdv psihic,cicatricele pe maini sugerand posibile tentative de sinucidere in trecut(primul exemplu fiind atunci cand o intreaba seful lui Brandon ce a patit la mana).

Ea doreste sa fie mai aproape de Brandon,fiind singura ei ruda,dar el nu poate sa-i ofere mare lucru din moment e detasat emotional si in plus,vizita ei ii incurca stilul de viata.

Semnificatia titlului nu mi s-a parut sa se refere la faptul ca ii e rusine de dependenta sa,ci mai degraba ca s-ar fi ajuns la un posibil incest daca ar fi lasat-o pe Sissy sa se apropie mai mult de el.Lucrul care m-a dus la ideea asta fiind momentul cand stau de vorba pe canapea:

Sissy: I make you angry all the time and I don't know why.
Brandon: No.You trap me.You force me into a corner and you trap me.I've got nowhere else to go.

O alta versiune ar putea fi ca discutia pe care o au in timp ce la tv sunt desene animate sa fie o trimitere catre copilaria lor in care ea sa-l fi sedus si s-a lasat cu "phu thay" intre cei doi.

Am observat ca lui ii este greu sa isi tina dependenta in frau si datorita orasului,care ii oferea tot timpul ispite sau ii aducea aminte de ele,practic fiind incoltit.

Sa nu mai mentionez ca si melodia lui Brandon m-a facut sa ma topesc ca untul la soare.Really powerful stuff iar finalul e executat genial,tipa casatorita a trecut de bariera morala care o impiedica initial sa-si insele sotul dar de data asta se pare ca omul nostru nu mai e dispus sa raspunda ofertei tentante pentru ca in sfarsit s-a vindecat,sau poate ca nu.
That's the beauty of the movie,there is no black and white,only shades of grey.

Shame e filmul anului pentru mine alaturi de TDKR(n-am cum sa-mi ignor dragostea pentru Batman) si dupa ce o sa-l mai vad de cateva ori,sigur mi se vor dezvalui mai multe amanunte care mi-au scapat.

10/10

Last edited by Kriss_Kringle : 03 Feb 2013 at 01:54.
Kriss_Kringle is offline   Reply With Quote sendpm.gif