Originally Posted by LUTARIM:
Originally Posted by Optimvs:
Apropo, avionul lui Coanda nu era cu reactie...
|
Ba era cu reacție, fără elice.Vezi aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Coandă
În context l-ai pus pe Vasile Pârvan mai presus de Coandă, și se vede de ce.
Acum, că ai mai aflat și tu câte ceva, spune-mi și mie în ce „cărți” ai găsit că PIB-ul pe cap de locuitor al României interbelice era comparabil cu al Belgiei.
Vreau să știu și cum se forma acel PIB, și în ce procente erau repartizați banii pentru învățământ, cultură, sănătate etc.
Asta dacă ai citit într-adevăr acele cărți, ca să nu te faci de râs, ca în cazul Coandă.
|
Mai baiatule, inainte sa te auto-umilesti in halul asta, nu era mai simplu sa citesti un pic ce-i aia un
motor CU REACTIE ? (asta ca tot vorbeam de limitati samd)
Da, motorul avionului lui Coanda nu avea elice (
mai exact era un ducted fan, cum ii spun englezii). Dar nu era CU REACTIE

:
Quote:
In 1910 the Romanian inventor Henri Coandă filed a patent on a jet propulsion system which used piston-engine exhaust gases to add heat to an otherwise pure air stream compressed by rotating fan blades in a duct.
|
Cam aici se incheie discutia cu tine, chiar n-am timp de gaze de google care nici macar nu stiu unde sa caute

(wikipedia in romana e absolut vraiste, imagine perfecta a imposturii din scoietatea romaneasca de azi - ia cauta macar pe wikipedia in engleza ce-i ala un motor cu reactie, cine l-a inventat etc)
Marea descoperire a lui Coanda este efectul care ii poarta numele. Faptul ca, la adanci batranete, incepuse sa le cam infloreasca, spre bucuria regimului ceausist, este o marunta slabiciune omeneasca si nu-i stirbeste cu nimic meritele.
Dacă școala interbelică era așa de performantă, iar România o ducea extraordinar, de ce tinerii studiau în străinătate?
|
Nu studiau in strainatate ci isi desavarseau studiile in strainatate, e o mare diferenta. Si faceau asta pentru ca 1. erau competitivi si 2. pentru ca o tara de 7.5 milioane de locuitori cum era Romania in 1914 nu putea (statistic vorbind) avea profesori la fel de buni in orice domeniu ca tari precum Franta sau Germania.
Și, da, mai găsești exemple de țărani interbelici școliți în străinătate, cu zecile, cu sutele, dar medicii, inginerii, profesorii școliți în România comunistă sunt cu miile, zecile de mii..
Nu dau cifre exacte, caută pe Google.
|
Problema e ca foarte multi (dar nu toti, evident) dintre inginerii scoliti in Romania comunista sunt ca tine, adica inculti cu diplome. Un inginer scolit in Romania interbelica s-ar fi impuscat de rusine daca debita public ineptiile pe care le-ai debitat tu aici.