View Single Post
Old 15 Jan 2013, 23:24   #5
faraimaginatie
Guru

faraimaginatie

Die Ehe der Maria Braun

Nu stiu ce as mai putea adauga la ce s-a spus. Nu cred ca mare lucru. Da, personajul principal este fascinant. Nu gasesti des personaje feminine asa de bine individualizate. Mi-a placut enorm cinismul ei, independenta, detasarea si usurinta cu care facea asa-zisele compromisuri. Nu stiu daca pentru ea erau compromisuri, ci mai degraba, un mod de viata asumat in concordanta cu starea Germaniei dupa razboi. Mi-a placut mult cand i-a zis sefului ca nu el are o legatura cu el ci ca e taman invers. Si invers era.

Mi-a placut trecerea destul de gradata de la tanara casatorita care-si cauta disperata sotul, la femeia puternica si inteligenta care stie exact care-i e drumul si cum sa ajunga acolo. In rest...Fassbinder e genial, filmele lui sunt o incantare pentru simturi. Si doza de violenta vizuala si auditiva nu face decat sa duca incantarea asta la un alt nivel. Lumea lui e una a spatiilor inchise, care sufoca. A cadrelor taiate, injumatatite. Oamenii apar mereu intemnitati parca, intre ziduri, printre ruine, mascati de mediul in care-si duc existenta. Din punctul asta de vedere imi aduce aminte de Teshigahara. Fassbinder mi se pare, totusi, mai rafinat.

Cred ca prin extindere se poate vedea si in Maria Braun o opresta si o victima a ceva, a ideii de dragoste-suflet pereche. Mama ei are la un moment dat un monolog in care explica viziunea vremii. Asta daca vrei neaparat sa faci din Maria Braun o victima. Oricum...numele asta al ei, Braun, in contextul unei Germanii postbelice, n-are rezonanta de victima. (o fi fost cumnata-sa ).

In sfarsit, vad a doua oara filmul, dupa ce prima data l-am vazut in cinematograf si trebuie sa recunosc ca mi-au placut mult ambele experiente. Tin minte ca la intrearea in cinematograf se dadeau carticele cu synopsisuri si alte minuni. Si citisem ca rolul Mariei Braun i-a fost atribuit initial lui Romy Schneider dar Fassbinder (care era high on coke aproape tot timpul in persioada aia) a avut o altercatie cu ea si-a facut-o vaca grasa....vaca proasta? Vaca, in principiu. Oricum, ma bucur, ca-mi place mai mult Hanna Schygulla.

Mhm, ne place Fassbinder.
faraimaginatie is offline   Reply With Quote sendpm.gif