Oricat ti s-ar parea de uimitor, nu toata lumea are nevoie de Wikipedia ca sa mai stie nitica istorie elementara
Banuiesc ca tie numele lui Iosif al II-lea si Constantin Mavrocordat nu-ti spun mare lucru, dar mai suntem unii de care s-a mai lipit cate ceva prin scoala sau chiar (ce miracol, nu? ) in timpul liber.
In rest, teoriile tale despre lipsa oricarei sanse samd au o mica buba si anume ca vin in flagranta contradictie cu realitatea, fiind contrazise de o gramada de exemple de celebri intelectuali romani

Iti dau doar unul, care are legatura cu domeniul discutat: Vasile Parvan (nascut intr-un catun vai de capul lui din Moldova) a ajuns sa studieze in Germania la nici 25 de ani, asta dupa ce terminase Universitatea Bucuresti, evident. Daca ii cauti o poza cred ca n-o sa ai vreun dubiu ca fratii lui au muls vaca pana la adanci batranete. Nota bene, era nascut in 1882, an in care tu iti inchipui ca taranul roman era inhamat la plug
In rest, nu vad unde as fi zis eu ca intelectualii de dinaintea ultimului razboi mondiali erau mai onesti de felul lor decat cei de azi. Cu chestia asta chiar ai demonstrat ca n-ai inteles absolut nimic din mesajul meu: ideea era nu ca ar fi fost mai morali ci doar ca erau mult mai intelectuali. Asta e motivul pentru care atunci aveam un Iorga iar acum il avem pe Boia

, atunci il aveam pe Nicolae Paulescu iar acum il avem pe Oprescu

, atunci il aveam pe Eminescu iar acum il avem pe Dinescu

ma rog, intelegi ideea (sau nu

)
Decaderea intelectuala a Romaniei a fost indiscutabil provocata de comunisti, care au azvarlit in puscarii/ silit sa emigreze/ scos fortat la pensie cam pe toti oamenii care faceau din Romania un pol de cultura si civilizatie in Estul Europei. Faptul ca, in paralel, comunistii au oferit mai multor persoane (comparativ cu vechiul regim) sansa de a parcurge toate treptele de invatamant nu a insemnat nimic dpdv calitativ. Totul culminand cu "fabricile de ingineri" din ultimii ani ai regimului.
Tu nu pari a intelege faptul ca a obliga aproape toata populatia unei tari sa termine un liceu si a trimite cohorte la facultate (ce zic eu cohorte, comunistii trimiteau in fiecare an la facultate mai multe legiuni decat a trimis Traian sa cucereasca Dacia

) nu insemna decat ca o gramada de nechemati treceau prin scoala ca gasca prin apa. Lucru care nu s-a schimbat nici in ziua de azi (ba chiar dimpotriva, s-a agravat).
Bref, ca sa ne dam seama cat am regresat intelectual ca natie sub comunisti ajunge sa ne uitam la rezultate: unde eram dpdv cultural pe harta lumii in perioada interbelica si unde suntem acum. Daca nu esti capabil sa faci aceasta comparatie elementara discutia n-are sens.