Numele pe care robertsandu l-a dat temei cred ca se potriveste cel mai bine ca explicatie pentru faptul ca "Femme fatale" mi se pare in acelasi timp fascinant si frustrant.
Fascinant pentru ca este filmat seducator, montat rapid si o are pe Rebecca Romjin-Stamos in rol (aproape) principal. Pentru ca are o cronologie care iti solicita un pic de atentie, mascand defecte de scenariu prin accelerari de ritm, sincope, elipse si intoarceri in timp. Pentru ca iti aminteste de Hitchcock si de mari filme noir
Frustrat pentru ca nu te duce mai departe de atat. Incepe cu o secventa din "Double Indemnity", care te face sa te gandesti, la sfarsit, cat de complex si cat de emblematic este acel film. "Femme fatale" este o suprafata de pe care se reflecta ale filme, pentru care De Palma are, cu siguranta, o pasiune sincera. Ideile lui despre cinema sunt, insa, diferite de ale mele si, de aceea, exista intotdeauna un disconnect intre mine, ca spectator si el, ca regizor, atata timp cat filmele sale sunt copii sau omagii.
Ii dau o jumatate de steluta in plus din motive personale. Este unul dintre putinele filme ale lui De Palma care chiar au ajuns la noi in cinematografe si din care nu pot sa nu ma uit macar cateva minute cand il prind la televizor sau otherwise, ocazional si din greseala (acelasi lucru este valabil si pentru "Snake Eyes", care il are in plus si pe Nicolas Cage)
2 stele
|