Originally Posted by Twinsen:
Pai sa vedem, cand Alina sta pe pat cu sanii dezveliti si Voichita ii mangaie burta (interesant masaj cu spirt...), iar Alina ca raspuns ii mangaie antebratul? Poti sa consideri ca sunt tonuri sexuale sau nu, ambele variante sunt valide si eu cred ca Mungiu lasa intentionat ambiguitatea asta.
|
scena asta este cea mai relevanta. apoi,mai sunt gesturi, priviri..
dincolo de ambiguitate, cred ca toata durerea, disperarea, Alinei,a plecat de la o dragoste obsesiva (anormala, oricum, pentru societate si religie) intrerupta datorita plecarii ei in Germania si sfarsita prin aceasta convertire a Voichitei, la viata monhala, convertire care i-a adus alinare, nu numai siguranta unui acoperis deasupra capului.
hai, sa fim seriosi. oricat de legati ne-am simti de colegiI (colegele) din vremea adolescentei timpurii sau tarzii, nu am ramane cu obsesia de a ramane impreuna cu ei toata viata.
eu cred ca toata incercarea Alinei de recuperare a Voichitei, nu are la baza decat aceasta obsesie, iar modul cum ea o ruga sa plece, si incerca sa o convinga ca in mintea ei n-ar trebui sa existe altcineva, ne conduc clar la aceasta idee.
ambiguitatea, insa, mi s-a parut un pic a fi "lasitate". filmul n-ar fi suferit deloc la capitolul "impresie artistica" daca am fi vazut ceva mai mult decat o frectie cu spirt, din contra, ar fi accentuat dramatismul si intensitatea perceperii relatiei dintre cele doua fete.