Originally Posted by Optimvs:
Mie nu mi se pare ca discutia despre orientarea spre subiecte "bine vazute" afara cu scopul de a obtine premii (folosite apoi ca argument pentru obtinerea altor finantari) ar fi incheiata.
Nu stiu in ce masura cinematografia romaneasca mai are nevoie de inca 10 filme despre subiecte perimate si/sau neinteresante pentru publicul larg, premiate la diverse festivaluri dar la care nu poti duce publicul in sala nici cu arcanul.
|
Filmele astea castigatoare de premii asa sunt in general. Cati spectatori aduc in sala filme ca Amour, Tree of Life sau si mai evident, Uncle Boonmee? Crezi ca si aia fac filme tot pentru premii? Crezi ca de asta face Malick filme? De ce ar fi atat de greu de acceptat ca asta e genul de filme pe care vor sa-l faca ei? E vina lor ca lipsesc filmele comerciale de calitate buna in Romania? Ei fac ceea ce ei considera a fi cinema de calitate. Si dupa cum observi e apreciat chiar de cunoscatori ca fiind cinema de calitate. Ce-ar fi fost sa fi putut mers la Tarkovski si sa-l intrebam ca de ce nu facea filme de public? Sau la Dostoievski ca de ce scria carti atat de lungi? Acum sincer nu stiu cat de apreciat era Dostoievski de public, dar sunt aproape sigur ca nu vindea nici atunci mare lucru, ba chiar poate i-ar fi fost mai bine acum.
Si legat de faza cu adulatorii lui Mungiu. Ai putea acuza pe unii critici (doar pe cei romani oricum) de vreun favoritism. In schimb toti cei care sunt pe forumul asta sunt oameni normali, fara legatura cu lumea filmului, si nu castiga nimeni nimic din a-l lauda pe Mungiu, ori pe altcineva din 'noul val'. Eu de ex nici nu m-am dus cu foarte mare entuziasm la film, era cam pe pozitia 10 in watchlist-ul de la Cannes, dar am ramas foarte placut surprins.
Originally Posted by Optimvs:
De fapt e chiar un numar oarecum impresionant pentru un astfel de film. Uita-te si tu ce filme sunt sub el. War Horse al lui Spielberg a avut abia 12 000. Ultimul corupt al lui Nicolaescu a avut 13 000. Si ma gandesc ca poate tu nu raportezi la ce inseamna cinema in Romania, cinema in Romania de azi ca sa fim mai exacti.