Thread: Dupa dealuri
View Single Post
Old 06 Jan 2013, 19:35   #95
Igor12
Veteran

Igor12

Hotarasem sa nu-mi mai spun parerea despre vreun film sau altceva pe-aici insa mi-e greata de atatia fanfaroni cu pretentia de unici detinatori ai pietrei filozofale, al adevarului absolut. Am vazut filmul lui Mungiu si poate fi considerat oricum doar anti-crestin sau anti-religios nu. Unde 'mniezo ati vazut anticrestinism acolo? Sau v-ati uitat la alt film? Nu pot decat sa cred ca sunteti la fel de ingusti in gandire si la fel de simplisti ca si cei care oriunde vad un preot, o cruce si o discutie pe margine sar ca stropiti cu aghiazma "dar vai, cum se poate? atacati religia? loviti in ce are mai sfant poporul nostru? noi, care de la patruszopt incoatze, si da-i nenicule, si clopotzeii danga-langa..." Mie mi se pare ca Mungiu a prezentat extrem de calm si atat cat de echidistant a putut o intamplare, avand ca punct de inspiratie o locatie, niste personaje...ATAT. Nu a aratat cu degetul, nu a acuzat direct pe cineva anume, a prezentat un tablou social perfect al tarisoarei noastre dragi, cu politia care se face ca-si face datoria, cu spitalele care nu stiu sa-ti spuna ce boala ai si te lasa sa mori cu zile, cu preoti care vad in biserica unica rezolvare a tuturor bolilor si problemelor, etc.Relatia celor doua fete- unii au catalogat-o drept lesbiana. Lesbiana, my ass.Ati vazut prea multe stiri de la ora 5. .Am avut posibilitatea sa cunosc foarte bine copii crescuti in orfelinate si stiu cu certitudine ca astfel de copii, privati de orice afectiune, de lipsa unei familii, dezvolta un atasament rar intalnit si putin inteles de ceilalti fata de persoanele ce le arata afectiune, intelegere,atasament foarte posesiv care poate deveni agresiv fata de orice ar fi considerat drept obstacol intre ei si obiectul atasamentului lor. De aici reactia Alinei, nu doar fata de celelalte maici sau fata de preot ci si fata de familia pe care cumva o considerase a ei si care o inlocuise cu alta fata. O problema reala, un subiect sensibil prezentat de Mungiu, poate unul din cele mai importante din punctul meu de vedere, este "Ce se intampla cu acesti copii din momentul in care sunt obligati sa paraseasca orfelinatul odata ajunsi la majorat?" Fireste ca ei se agata de orice le poate oferi un adapost, o lingura de mancare, o vorba buna sau un minim de siguranta, atata timp cat nici spital, nici comunitate nu sunt dispusi sa ii ajute cumva. Biserica, manastirea e prezentata asa cum o vede omul de rand care nu e el neaparat animat de credinta ci el trebuie sa creada pt ca asa trebuie, asa au facut si parintii si bunicii, el trebuie sa accepte biserica in viata lui, trebuie sa creada ce zice preotul ala in biserica pt ca asa fac toti din mica lui comunitate. Deci mai lasati-ma cu teoriile astea conspirationiste de doi lei vechi si nu mai bateti campii dupa dealuri , vorba unui user.

Last edited by Igor12 : 06 Jan 2013 at 19:58.
Igor12 is offline   Reply With Quote sendpm.gif