View Single Post
Old 16 Dec 2012, 16:56   #3
Mercutio
Guru
 
Mercutio
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,333
01.03 Paradigma clasica, Trei acte, Trei stadii

Am spus ca in filmul clasic narativ povestea este aranjata dupa logica cauza-efect. Evenimentele in acest tip de film sunt legate intre ele, constituind un lant cauzal, insa nu unul oarecare, ci unul determinat de motivatiile, dorintele, actiunile, experientele unui personaj sau ale catorva personaje principale. De aceasta relatie depinde desfasurarea povestii intr-un film.

Dincolo de cauzalitate, teoreticienii au observat ca filmul narativ ia adesea o anumita forma, se organizeaza intr-o anume structura. Paradigma clasica este un termen care denumeste un tip de structura narativa, care a dominat si domina productia filmului de fictiune inca de la inceputurile cinemaului. Modelul se bazeaza pe conflictul dintre un protagonist care intitiaza o actiune si un antagonist care se opune acestei actiuni. Scenele, legate intre ele prin cauzalitate, se desfasoara intensificand conflictul in mod crescand, pana la un punct (culminant) in care are loc o confruntare directa dintre protagonist si antagonist. Protagonistul invinge, iar povestea se incheie pritr-un final formal (o nunta, o petrecere).

'Trei acte' este un model propus de Syd Field (autor de carti despre scenariu de film), model ce deriva din teatrul traditional. Conform acestuia filmul se poate imparti in trei acte:
Act 1 - “Expunerea” (the setup), ocupa primul sfert din scenariu si stabileste premiza dramatica: care e scopul personajului principal si obstacolele posibile pe care acesta le are de infruntat.
Act 2 - “Confruntarea”, ocupa cam jumatate din scenariu, in care personajul principal lupta impotriva obstacolelor, tensiunea creste, iar conflictul se complica adesea cu schimbari de situatie.
Act 3 - “Rezolvarea”, ultimul sfert din scenariu, in care se arata rezultatul confruntarii ce a avut loc in Actul 2.
Doua exemple concludente, care se conformeaza atat Paradigmei clasice cat si modelului “Trei acte”, sunt The General de Buster Keaton si North by Northwest de Alfred Hitchcock.

O abordare mai cuprinzatoare este cea propusa de Tzetan Todorov (teoretician bulgar) si cuprinde trei stadii:
Stadiul 1 - O stare de echilibru;
Stadiul 2 - O perturbare a acestei stari de echilibru;
Stadiul 3 - Revenirea la o stare de echilibru.
Trecerea de la un stadiu la altul se numeste “turning point” si consta in evenimente cruciale care schimba directia actiunii. Analizand un film folosind acest model in trei parti, divizate de “turning points”, se observa ca povestea nu are structura liniara, ci una circulara. La inceput este prezentata o situatie stabila, care, la un moment dat, este intrerupta de un eveniment. Urmeaza apoi o serie de incercari de a accede din nou la o stare de echilibru, la care se ajunge finalmente. Dar aceasta ultima stare de echilibru nu este neaparat aceiasi cu cea de la inceput.

Sa luam drept exemplu filmul Moarte Domnului Lazarescu de Cristi Puiu:
Stadiul 1 – Echilibrul initial – Dl. Lazarescu traind linistit in apartamentul lui.
Stadiul 2 – O perturbare a echilibrului initial - determinat de o criza a Domnului Lazarescu, "the turning point”, si in care au loc o serie de incercari de a restabili echilibrul. La inceput Dl. Lazarescu telefoneaza pentru a chema o salvare, mai tarziu vecinii lui incearca sa-l ajute, apoi asistenta preia actiunea, incercand (fara succes), pe aprope intreaga durata a filmului, sa-l interneze pe Dl. Lazarescu intr-un spital.
Stadiul 3 – Revenirea la o stare de echilibru - asistenta reuseste, aproape de final, sa gaseasca un spital, unde Dl. Lazarescu este internat si acceptat pentru a fi operat. Starea de echilibru la care s-a revenit nu e cea de la inceput.
Todorov ne explica ca stadiul al doilea este unul tranzitional, in care personajele sufera o transformare, in care au loc evenimente iesite din comun, in timp ce primul si al treilea stadiu reprezinta normalitatea. Acest concept se regaseste in Moartea Domnului Lazarescu. Stadiul doi, in care Dl. Lazarescu este transportat din spital in spital, fiind refuzat peste tot, reprezinta evenimente in afara normalitatii sociale. Si evident, atat Dl. Lazarescu, cat si asistenta, trec printr-o transformare. Doctorul spune la un moment dat ca Dl. Lazarescu, in ciuda operatiei, nu va mai avea mult de trait. Iar asistenta a trait o experienta ce ii va afecta, probabil, increderea in sistemul medical si in oamenii care il conduc.
__________________
Comme au cinema

Last edited by Mercutio : 21 Dec 2012 at 13:13.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif