Originally Posted by sabinalin:
Originally Posted by andreiu7z:
Am avut plăcerea să-l citesc şi să-l descopăr, prin intermediul romanului Toate bufniţele, pe Florian Filip, un fost jurnalist, care sictirit şi scârbit de toată tevatura din presa românească s-a descotorosit de scandaluri şi editoriale şi s-a focusat doar pe scris - şi bine a făcut!
Acest Florian Filip, al cărui ultim roman l-am citit, are un dar aparte de a îmblânzi şi de a aşterne cuvintele pe hârtie, cuvinte care sunt împovărate cu multă înţelepciune şi pricepere. Citind cartea din scoarţă în scoarţă am avut impresia că fragmente întregi din opera sa, erau, parcă, rupte din copilaria mea.
Două vieţi, a două persoane, Luci şi Emil, îşi au la un moment dat un punct de întâlnire. Fericita întrevedere reprezintă pentru cei doi atât salvarea şi confesarea.
Prin prisma relaţiei de prietenie, aparent bizară ba chiar controversată, Emil, fost inginer constructor, ajuns la pensie, îşi deschide viaţa în faţa tânărului Luci prin jurnalele scrise de-a lungul vieţii. Autorul presară aici nişte episoade tumultuoase şi exagerat de dramatice prin care, Emil, confesându-le, nu face altceva decât să-şi îmbălsămeze trecutul. Reversul medaliei vine din partea lui Luci, care, convieţuind prin preajma sexagenarului, reuşeşte să se autocunoască şi să se pregătească pentru viaţa ce o are înainte.
Evident, ca şi în ultimele 2 sau 3 romane pe care le-am citit, comunismul îşi face şi de această dată simţită prezenţa iar unele scene abominabile prezentate în roman îmi sporesc şi mai mult aversiunea şi ura faţă de acest sistem.
Sunt extrem de încântat pentru simplul fapt că un autor român (cei drept că nu am avut o părere prea bună despre autorii români contemporani) a reuşit să scrie o carte atât de lipicioasă, directă şi sinceră.
O recomand cu căldură!
*****/5
|
Am si eu "Degete mici". Nu l-am citit inca dar e pe lista!
|
Ieri mi-am comandat şi eu de la Polirom atât
Degete mici cât şi
Băiuţeii (roman scris împreună cu fratele său, Matei)
Sper să nu dezamăgească, pentru că am rămas foarte impresionat de scriitura sa.