View Single Post
Old 20 Nov 2012, 16:06   #1265
aniela07
Guru
 
aniela07
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 656
Haruki Murakami -1Q84 7/10

Romanul este construit, în principal, în jurul a douã personaje: Tengo, prof de mate, care lucreazã disciplinat la primul sãu roman, şi Aomame, fostã colegã de gimnaziu cu mai sus- menţionatul –perioadã în care cei doi s-au îndrãgostit iremediabil, pentru a se pierde din vedere ulterior-, acum asasin ocazional pentru a rãzbuna violenţele conjugale prin care trec femeile luate în îngrijire de o Vãduvã misterioasã. Dupã vreo 20 de ani, cei doi realizeazã cã se aflã unul în cãutarea celuilalt într-o lume nouã, bizarã.
Uneori îţi vine sã laşi baltã cartea, iar la sfârşit ai sentimentul cã romanul ar trebui sã continue, cã nu şi-a terminat treaba. Unele fragmente te ţin cu sufletul la gurã şi le devori pe nerãsuflate, pentru ca apoi sã te plictiseşti groaznic timp de câteva capitole (cu detalii despre cum îşi aleg hainele, o lungã listã de cine şi prânzuri gãtite de cei doi –bine, înţeleg impresia de rutinã, de cotidian plictisitor pe care încearcã sã o creeze, dar parcã insistã cam mult pe acest aspect în cele aproape 1000 de pagini; personajele pot pãrea autentice şi cu mai puţine detalii, cu mai puţin monolog interior despre tot felul de lucruri mãrunte din viaţa lor).
In general, multe din enigmele din „1Q84” rãmân fãrã rezolvare, fãrã explicaţii la finalul cãrţii. Poate este un paralelism cu acei „receivers” şi „perceivers” din roman, cu natura inexplicabilã a ceea ce se comunicã de fapt între cei doi. Dar mie nu prea mi-a plãcut.

Leaderul sumarizeazã foarte bine mesajul cãrţii la un moment dat:
„In aceastã lume nu existã bine şi rãu absolut [...] Binele şi rãul nu sunt entitãţi fixe, stabile, ci în continuã negociere. Un bine se poate transforma într-un rãu în secunda doi. Si invers. [...] Cel mai important lucru este sã pãstrezi echilibrul între binele şi rãul aflate într-o continuã transformare. [...] Pãstrarea acestei balanţe este binele însuşi.”
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif