View Single Post
Old 30 Aug 2012, 21:36   #6984
Malombra
Guru

Malombra

en construccion is not your average documentary. chiar dacă îmi voi lua iar ştouri cu nemiluita, o să postez ce mi-a venit în cap după ce l-am văzut, acum un an aproape.

Când o clădire moare, cand e siluită, spre cer, cu plânset, se ridică un cor de fantome. Nu sunt însă fantomele oamenilor morţi acolo, ci ale lucrurilor, ale amintirilor, ale umbrelor, fantomele umbrelor moarte şi ele. Amintirile sunt ca bagajele, când sunt prea multe, ne descotorosim de ele şi atunci ele rămân lipite de lucrurile de care aparţin, rămân în urmă, mohorâte, abandonate. Când dărâmăm o casă, le omorâm şi pe ele, le înecăm sub ruine, eliberând din ele eterul spiritului. Duhul amintirilor, ca un nor violaceu. Amintirile sunt cele ce îngrijesc lucrul, ca nişte sore de caritate, îi trec cu vederea defectele, spărturile, crăpăturile, refac întregul imaginat acolo unde a rămas doar o jumătate, refac imaginar obiectul acolo unde a rămas din el doar o fărâmitură. Nu e aceasta şi munca arheologului, aceea de a reconstitui un obiect din mai nimic, dintr-un dinte sau un vârf de suliţă, de a recrea amintiri? Arheologul e cel ce reintroduce în memoria omenirii vii lucruri demult uitate, el e cel care, ca în Menon al lui Platon, moşeşte aducere aminte acolo unde părea să fie un loc gol, el e responsabil de maieutica istoriei. Sub pretextul descoperirii a ceva nou, el nu face decât să amintească, să readucă la lumina conştiinţei ceea ce a existat acolo dintotdeauna, dar a fost acoperit de uitare şi de alte lucruri şi edificii, însoţite de umbrele şi amintirile lor. " "

aş vrea să văd şi innisfreeul. filmele lui guerin sunt însă destul de frustrante pentru mine, încît să nu ard de mare dorinţă să mai văd şi altele, deşi nu mă înspăimîntă filmele eterice, uşoare ca bezeaua, dimpotrivă. dar guerin prea se joacă cu nervii mei . am prins un val pe mubi de pasiune pentru guerin şi atunci am văzut şi eu.
te pot ajuta cu linkuri, dacă vrei.

u. e. anunţă-mă cînd bordwell va scrie ceva despre Saless. aş fi curioasă. mie îmi place (saless). (şi okay, textul acela despre en construccion o fi o tautologie or whatever, se poate aplica oricărui film în care se dărîmă o casă, dar mie anume filmul ăla mi-a prilejuit tautologia respectivă şi nu un altul, în care se demolează ceva.)

Last edited by Malombra : 30 Aug 2012 at 21:49.
Malombra is offline   Reply With Quote sendpm.gif