Originally Posted by Twinsen:
Cand autorul foloseste o focala lunga ca sa creeze SENZATIA de ingramadeala atunci trebuie sa o simti, ca de aia e o senzatie, nu sa citesti despre ea. Doar e o senzatie instinctiva, nu un proces rational intelectual. Sau cum ar trebui sa gandesc: "Hmm acum regizorul a schimbat pe focala lunga, ia sa ma concentrez ca sa mi se pare atmosfera inghesuita"
|
Twinsen, noi am mai avut niste certuri pe tema asta. Cand am zis ca n-ai inteles nimic, am exagerat din iritare. Totusi, tie iti scapa un aspect important. Exista arta care poate fi apreciata de toata lumea, populara, si exista arta pentru care trebuie sa te cultivi, sa inventi a o aprecia.
Daca ajungi din greseala la spectacolul unei opere de Wagner, singura ta senzatie va fi nevoia de a iesi imediat afara. Totusi exista oameni care il apreciaza pe Wagner, pe Joyce, pe Braque.
Natura nu te inzestreaza la nastere cu capacitatea de aprecia asemenea arta, asa cum crezi tu.
Mai e nevoie de ceva. Emotiile, sentimentele, au o latura culturala. Ele se invata, de la parinti, de la cei apropiati. De ce crezi ca copiii de artisti devin la randul lor artisti? In cazul nostru, cand e vorba despre un film mai complex, pe care nu-l simti din prima, trebuie sa ai o curiozitate, sa incerci sa descoperi. Eu imi zic: de ce spun oamenii astia ca filmul asta este extraordinar?
Ok, mi-a placut, totusi, parca nu e cine stie ce. Atunci citesc o cronica serioasa despre el, ma uit la extrasul dvd-ului, si zic aha, interesant, n-am observat chestia asta. E prea subtila, e prea nuantata, dar exista, e acolo. Marile filme nu se bazeaza doar pe o poveste plauzibila. Nu e vorba doar de niste actori filmati in timp ce-si interpreteaza rolurile. E mult mai mult decat atat. Exista o multitudine de mijloace de expresie prin care un autor poate transmite semnificatii spectatorului. Insa spectatorul, la randul lui trebuie sa aiba abilitatea de a le recepta. Abilitate care, asa cum am spus, trebuie cultivata. Pana nu intelegi ideea asta vei ramane la un nivel mediu de intelegere al cinemaului. Dar e ok sa ramai acolo. Majoritatea oamenilor sunt la acest nivel.
Unii, insa, au decenta, spre deosebire de tine, sa recunosca ca anumite filme ii depasesc.