View Single Post
Old 05 Aug 2012, 17:28   #26
Mercutio
Guru

Mercutio

gasesc remarcabila maniera de filmare. The lady in the lake, un film noir din 1947, a fost filmat in intregime din punctul de vedere al personajului principal, pe care nu-l vedem decat putin la inceput vorbind publicului, iar mai tarziu, de cateva ori, cind se priveste in oglinda. la fel si in Enter the void, prima parte e filmata in intregime din pvd al personajului principal. nu-l vedem decat cateva secunde in oglinda. aici, regasim o alta referinta. la fel ca in filmul La Haine, imaginea din oglinda e prezentata din fata, dar procesata prin efecte astfel incat camera sa nu se vada. dupa ce personajul principal moare in toaleta, punctul de vedere din care se filmeaza trece la nivelul spiritului (fantomei, sufletului) personajului. si asa cum e scris in Cartea tibetana a mortilor, sau asa cum descriu persoanele care au trecut prin moarte clinica si au fost resuscitate, spiritul paraseste corpul si pluteste prin aer: fenomenul out-of-body experience de care aminteste prietenul lui Oscar. totul e vazut de sus. la fel devine filmarea din momentul mortii personajului. corpul e parasit si spiritul zboara urmarind de sus ceea ce se intampla. din acest moment urmarim imagini din pdv al spiritului personajului. si ce devine deosebit, e ca povestea e redata ca si cum spiritul calatoreste prin amintiri, prezentate prin flashbackuri. iar in aceste flashbackuri camera filmeaza peste umarul peronajului principal, caruia ii vedem doar ceafa.
asta e gaselnita filmului. in rest nu mi se pare cine stie ce. istoria nu e in mod particular atat de interesanta. filme pe tema drogurilor: am vazut mai bune decat acesta. care mi se pare prea lung. devine obositor la un moment dat. cu planuri lungite inutil, cu luminile colorate, cetoase, palapaitoare, muzica tehno distorsionata pe fundal, miscari de camera ametitoare si grafica redand halucinatiile date de droguri. toate astea sunt o exagerare la nivelul mijloacelor de expresie pentru a reda o atmosfera pe care nu o poate simti decat cineva care a trecut prin experiente similare.

Last edited by Mercutio : 05 Aug 2012 at 18:08.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif