View Single Post
Old 06 Jul 2012, 16:24   #5
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by Liviu-:
Originally Posted by MinRep:
De-a lungul filmului iti fac aparitia mai multe simboluri religioase si mitologice, unele dintre ele preluate (pasarea Phoenix, figura cristica), altele inventate (mitul fetei careia i-au fost retezate bratele si a carei sange a devenit sfant fiind motorul principal al actiunii). Jodorowsky face apel la numeroase repetitii ale acestora, in special la taierea bratelor, care este imaginea centrala a acestui film. Alte filme se folosesc de crucifixuri sau citate din Biblie ca obiecte fetis sau pentru a-si impopotona universul vizual sau ideatic al filmului, care altfel ar fi destul de slab.

La Jodorowsky, insa, am impresia ca folosirea acestor motive nu este deloc gratuita. Cred ca filmele sale sunt o invitatie de a privi mitologia crestina dintr-un alt punct de vedere si de a proba validitatea acestor mituri in ziua de azi.

Poate ai dreptate, dar cum se leaga cele doua citate de mai sus mai exact?
Poate nu se leaga toate frazele cum ar trebui... Mi se mai intampla Dar ideea pe care vroiam sa o subliniez este in ultima propozitie.

In aceasta ordine de idei, faptul ca Cristos-ul din acest film este un tanar evadat de la un azil de nebuni care sufera de halucinatii si are o constiinta razbunatoare, mi se pare foarte relevant.

De ce zici ca e vorba de un Hristos? Stiind El Topo si The Holy Mountain si eu am crezut initial, cand l-am vazut prima data in azil, ca e vorba de o figura a lui Hristos, dar pana la urma n-am vazut niciun motiv sa cred asta in afara aspectului initial.[/quote]
Da, cred ca personajul principal se vrea a fi un fel de Cristos. E drept ca suprapunerea intre celor doua personaje este cel mai evidenta in primele imagini ale filmului, dar cred ca acesta este si spilul: odata asocierea creata, nu mai conteaza daca biografia sau faptele celor doi se suprapun - Fenix devine un Christ modern, anacronic, misguided si ofera un alt punct de vedere asupra personajului biblic, o reinterpretare.
Ma pot gandi si la alte detalii, totusi:
- asocierea cu pasarea Phoenix (alt simbol al unei invieri)
- iesirea alturi de ceilalti pacienti (de la modul in care sunt filmati pana la hainele pe care le poarta, impresia generala pe care mi-a lasat-o acea scena a fost de Isus & apostolii sai)
- anumite detalii biografice (basically, nici despre Fenix, nici despre Isus nu stim decat ce au facut la 10-11 ani si dupa aia ce au facut mai tarziu, cand s-au intors in lume)
Si prefer sa ma opresc aici, inainte sa fiu acuzat ca gasesc intelesuri ascunse acolo unde nu exista.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif