View Single Post
Old 02 Jul 2012, 15:04   #1
Mercutio
Guru

Mercutio

Rolul femeii in filmele noir

am gasit un articol pe un blog ce trateaza (chipurile) despre rolul femeii si barbatului in filmele noir.
nenea asta le incurca rau de tot . iata articolul in intregime:

http://www.cineblog.info/rolul-femei...ovestile-noir/

si doua citate:

"Majoritatea filmelor noir ori romane politiste, au in comun – pe langa plot si story – un element specific: femeia-care-rezolva-povestea. (o alta denumire pe care am intalnit-o – ‘’gasculita’’) Desigur, aceasta ‘’rezolvare’’ e una cliseica. De la bun inceput, personajul (feminin) e creat in perfecta antiteza cu cel principal (masculin). Daca el e sarmant, calculat, scump la vorba, prevazator, ea e prostuta, inconstienta-iresponsabila, previzibila, ‘’gura –sparta’’.De altfel, prezivibilitatea actiunilor acesteia e usor citibila – ea oricum nu e un personaj rotund (E.M. Forster) , ci unul plat, care nu se dezvolta: stii de la inceput ‘’ce-i poate mintea’’ si asa ramane pana la sfarsit."

"In opozitie cu ‘’ea’’, el se comporta ca un ‘’barbat adevarat’’: stapan pe situatie, ii reproseaza (sau nu, in functie de cat de gentleman e) ei prostia pe care a facut-o, si rezolva problema – normal, el e superior ei (cred ca noir-ul e unul din cele mai misogine genuri) si demonstreaza asta prin tot ce face. Personajul masculin are un aer care mi se pare nerealist; sau fals – el oricum stie cine si ce face inca de la inceput ; nimic nu il surprinde – e un super-personaj. Chiar nu te poti lupta cu el. E mereu cu un pas inaintea ta (tu, nu doar ca criminal cat si ca cititor)."

ce parere aveti? haideti sa lamurim chestiunea asta.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif