am gasit un articol pe un blog ce trateaza (chipurile) despre rolul femeii si barbatului in filmele noir.
nenea asta le incurca rau de tot

. iata articolul in intregime:
http://www.cineblog.info/rolul-femei...ovestile-noir/
si doua citate:
"Majoritatea filmelor noir ori romane politiste, au in comun – pe langa plot si story – un element specific: femeia-care-rezolva-povestea. (o alta denumire pe care am intalnit-o – ‘’gasculita’’) Desigur, aceasta ‘’rezolvare’’ e una cliseica. De la bun inceput, personajul (feminin) e creat in perfecta antiteza cu cel principal (masculin). Daca el e sarmant, calculat, scump la vorba, prevazator, ea e prostuta, inconstienta-iresponsabila, previzibila, ‘’gura –sparta’’.De altfel, prezivibilitatea actiunilor acesteia e usor citibila – ea oricum nu e un personaj rotund (E.M. Forster) , ci unul plat, care nu se dezvolta: stii de la inceput ‘’ce-i poate mintea’’ si asa ramane pana la sfarsit."
"In opozitie cu ‘’ea’’, el se comporta ca un ‘’barbat adevarat’’: stapan pe situatie, ii reproseaza (sau nu, in functie de cat de gentleman e) ei prostia pe care a facut-o, si rezolva problema – normal, el e superior ei (cred ca noir-ul e unul din cele mai misogine genuri) si demonstreaza asta prin tot ce face. Personajul masculin are un aer care mi se pare nerealist; sau fals – el oricum stie cine si ce face inca de la inceput ; nimic nu il surprinde – e un super-personaj. Chiar nu te poti lupta cu el. E mereu cu un pas inaintea ta (tu, nu doar ca criminal cat si ca cititor)."
ce parere aveti? haideti sa lamurim chestiunea asta.