Cred ca este aproape imposibil sa vorbesc despre film fara sa mentionez eventuale spoilere. Deci, sunteti avertizati, daca e cazul...
Cred ca nu am mai vazut demult un film care sa fie atat de incapatanat in a crea un mister si apoi sa ascunda cheia care l-ar putea rezolva. Urmarind filmul, am formulat mai multe teorii despre ce se intampla, fiecare dintre ele fiind ulterior demontat de un mic twist pe care nu l-am putut anticipa, dar la final aproape teoriile par sa stea in picioare la fel de bine. Este Kang mort inca de la inceput? Sunt toate evenimentele create de mintea lui Kang doar pentru a se dezvinovati? Sau pentru a ascunde o trauma, fie ea din copilarie sau mai recenta? Care este evenimentul care a declansat fragmentarea memoriei sale si halucinatiile? - pierderea sotiei, a tatalui sau a mamei acum multi ani? Oricum, cred ca gasirea raspunsului corect conteaza mai putin si, pana la urma, filmul nu are decat de castigat din alegerea ambiguitatii. Suntem atrasi de misterul care se creeaza in jurul personajului Kang si a celor trei femei din viata sa (unele dintre ele posibil inexistente in realitate).
Nu am vazut al film de Il-gon Song (cum nu am vazut nici prea multe filme coreene, de altfel) si nu pot comenta in context, dar mi se pare semnificativ ca Song este si autorul scenariului. In unele parti, filmul mi s-a parut static din punctul de vedere al punerii in scena (unele flashback-uri cu iubita, de exemplu), mai important fiind evenimentul care este prezentat (si al carui pondere in poveste este greu de evaluat la prima vedere), decat aspectul estetic. M-as hazarda sa spun ca principalul sau talent este cel de scenarist, daca nu ar demonstra ca are ochi pentru compozitie, simtul spatiului si timpului (foarte importante intr-un horror/thriller psihologic) si fler in a folosi simboluri biblice/mitologice (paianjeni, mere etc.) si repetitii (doua invitatii la ceai, revizitarile locului crimei, jocul cu papusile reconstituit in povestea lui Min s.a.m.d.)
3 stele
|