Cartea mea preferata e de departe Maestrul si Margerata. Mi-e greu sa spun exact de ce. Cred ca e suficient sa zic ca a fost scris sub genul de presiune care naste capodopere, ca perfectionare romanului a fost un proces indelungat si dureros si ca dupa ce ii intrezaresti adevarata valoare si descoperi conditiile speciale in care a fost scris o sa ajungi sa il iubesti neconditionat pe acest om extraordinar, Mihail Bulgakov.
Pe locul doi e Suflete Moarte (primul volum) a lui Gogol. Surprinde mai acid si cu mai mult umor (genul de umor trist specific rusilor) defectele societatii rusesti (sec. XIX) dar in termeni de complexitate si subtilitate nu se compara cu romanul lui Bulgakov.
Alte romane de suflet:
Camasa lui Hristos- povestea convertirii la crestinism a tribunului Marcellus Gallo, omul care l-a rastignit pe Iisus (in roman cel putin). Poate e putin mai naiva dar mi-a placut mai mult decat Quo Vadis a lui Sienkiewicz.
Almost Blue (Carlo Lucarreli)- roman politist. Dupa cum sugereaza si titlul e scris intr-o nota foarte melancolica (asta in conditiile in care unul din personajele-narator e un criminal in serie feroce), dar cu stil.
Miezul Noptii (Dean R.Koontz)- roman horror. Stephen King stie mai bine sa te sperie, dar romanul lui Koontz inseamna (mult) mai mult decat o simpla poveste de groaza. Atmosfera e foarte bine construita dar grija principala a autorului sunt personajele.
Eu sunt viu, voi sunteti morti (Emmanuel Carrère)- a patra biografie a lui Phillip K. Dick, mi-a placut mai mult decat romanele acestuia.
Din categoria "ciocnirea civilizatiilor" preferatele mele sunt Danseaza cu Lupii (inca nu am vazut filmul, nu prea il suport pe Costner) si Shogun.
Din cele citite in copilarie nu pot uita de Cei Trei Muschetari si Contele de Monte Cristo, le-as reciti oricand cu placere.
|